друкувати


Стримуйтесь не лише від їжі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-22 01:40:34

Прийміть піст, здорові, — це охорона вашої тілесної міцності, прийміть піст, хворі, — це матір здоров’я. Свт. Василій Великий.

В Страсний тиждень посту треба обов’язково дотримуватись. Дехто взагалі тільки на хлібі і воді. Але слід правильно розуміти, що таке піст.

Піст — це божественний закон, який порушувати не можна. Бо раз порушивши його, заробляєте гріх.

Але піст не полягає в тому, щоб не вживати тієї чи іншої їжі. Можна їсти тільки городину й садовину і водночас чинити зло. Від такого посту ніякої користі для людини та її душі нема. Тому Церква закликає поститися тілесно й духовно. А духовний піст — це стримання від усього гріховного. По-перше, ти повинен стримувати свій язик, не говорити неправди, наклепів. По-друге, стримувати свої почуття, похоті, свій гнів.

У дні посту треба бути миролюбним, прощати провини іншим, бо в цей час ми звертаємося з молитвою до Бога, щоб він простив нам провини й кажемо: "...як і ми прощаємо винуватцям нашим". Але якщо ми не прощаємо, а Богові кажемо прости "як і ми прощаємо", то виходить, що це є неправда. Від такого треба утримуватися, і тоді піст буде духовним постом.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі