друкувати


Чому так дорого?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-22 01:22:08

В Івано-Франківську відбулося чергове засідання ради громадського об’єднання "Ділові люди Прикарпаття", яке очолює підприємець з Коломиї Василь Гродюк. Цього разу ділові люди нашого краю разом з представниками обласного управління по захисту прав споживачів та обленерго обговорили ситуацію, що склалася на ринку споживання електроенергії в області у зв’язку з прийняттям Національною комісією з питань регулювання енергетики (НКРЕ) нової методики обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж.

На переконання начальника обласного управління по захисту прав споживачів Ярослава Ходана, методика обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж, прийнята недавно НКРЕ, складна і малозрозуміла.

— Той, хто живе у горах, де закінчується хліб і починається вода, — зазначив він, — платить найбільше за спожиту електроенергію. Хіба це справедливо? Нашому селянинові з Косівщини чи Рожнятівщини за підключення до джерела електроенергії потрібно заплатити 14—15 тис. грн. Невже один стовп і декілька дротів так дорого обходяться державі?..

Цілком солідарним з Я.Ходаном у цьому питанні був В. Гродюк: "В Європейському союзі існують альтернативні джерела енергопостачання. Там енергокомпанії зацікавлені в розвиткові середнього і малого підприємництва, а тому не допускають монополії в цій сфері, як це сталося у нас. Тож мусимо діяти. Бити, як мовиться, в усі дзвони, аби наші люди не страждали від того, що великі гроші осідають у кишенях власників обленерго". Захищаючи корпоративні інтереси свого відомства, представник обленерго Роман Кумгир заперечив Василеві Гродюку. Він переконував присутніх у тому, що "населенню вони продають електроенергію нижче собівартості. Зате підприємці платять за неї значно більшу ціну". Однак мусив визнати, що "настав час переходити на методику обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж, якою послуговуються наші сусіди на Заході". Насамкінець учасники цього зібрання вирішили підготувати звернення до найвищих посадовців нашої держави з вимогою переглянути методику обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі