друкувати


На соті роковини - меморіальна дошка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-22 10:18:24

Із нагоди 100-літнього ювілею відомого покутського художника Ярослава Лукавецького на будинку Коломийської дитячої художньої школи з ініціативи обласної держадміністрації спільно з місцевою владою за кошти міського відділу культури і туризму відкрили меморіальну дошку.

В урочистостях узяли участь чільники ОДА, міської влади, Снятинської райдержадміністрації, спілки народних майстрів України, мистецтвознавці, художники, родина Лукавецьких... Після вступного вітального слова заступника міського голови Василя Прркіпчина, освячення пам'ятної дошки о. Остафійчуком з основними життєвими віхами художника ознайомив заступник голови ОДА Василь Гладій.

Народився Ярослав Лукавецький у Снятині. Дитинство і юність минули в місті над Прутом, де й закінчив гімназію. Уже з восьмого класу малював декорації на замовлення професійних театрів. Навчався малярства в приватній львівській О.Новаківського, згодом у Краківській академії мистецтв. 1936 р.. повернувся до Коломиї, де відкрив власну художню школу, не одну персональну виставку, був у числі засновників обласного товариства художників, виробничих майстерень, дитячих гуртків. У повоєнні часи працював головним художником станіславського драмтеатру. Його творча діяльність, яка сприяла розвою українства, не вміщувалася в ідеологічні рамки сталінсько-комуністичного режиму. 1951 р. зазнав арешту й шістьох років каторги. Після повернення створив низку незабутніх творів. 1993 р. навічно залишив цей світ.

- Усе велике добре видно з відстані, - нагадав присутнім на урочистостях крилатий вислів пан Гладій та зауважив, що на 800-річчя Снятина вагому лепту вніс Я.Лукавецький, а вже цьогоріч 850-річчя відзначатимуть без нього... Розпорядженням ОДА розроблено низку заходів, присвячених столітньому ювілею коломиянина, серед яких обласний конкурс учнівських малюнків.

Ведучі з Івано-Франківська запрошували до слова внука художника Леся Лукавецького, автора меморіальної дошки Ярослава Лобурака. Завершував урочистості біля художньої школи хор викладачів педколеджу "Камертон" під орудою Миколи Соколишина.

Святкування "золотого" ювілею тривали впродовж трьох годин у музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, де відкрили авторську виставку робіт. Про художника, педагога, великого патріота багато добрих слів сказали владика Микола Сімкайло, науковець музею Катерина Каркадим, його учень Володимир Левицький, син Мирон Лукавецький, мистецтвознавець Мирослав Аронець, правнучка Олександра, яка пішла слідами прадідуся. Голова Спілки народних майстрів України Василь Корпанюк зазначив, що просвітницька праця ювіляра - велика школа українства для молодих, він як ніхто інший умів запустити серед учнів вірус творчості. У пам'ять про талановитого митця, твори якого зберігають у музеях Європи та й не тільки, традиційно, вже вшосте, вручили премії його імені. Цьогоріч лауреатами стали член Національної спілки художників України уродженець Снятина учень Лукавецького Володимир Ґуменний та членкиня Національної спілки народних майстрів України Марія Матійчук (Брустури). Учасників обласної святочної академії вітали концертними номерами ДМШ №1, аматори Народного дому, обласного театру фольклору, квартет педколеджу "Черемош". Хоча сам Лукавецький, напевно, не схвалив би веселих гуцульських мелодій у великий передвеликодній піст.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА
Обговорити на форумі