друкувати


На Прикарпатті зростають надходження до бюджету від великих платників податків

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-21 02:59:37

До категорії "великих" відносять платників податків, сукупний валовий дохід яких перевищує 20 млн. грн. на рік. Державна податкова служба працює з такими суб’єктами господарювання за індивідуальними планами, що сприяє порозумінню між податковими органами та платниками податків.

Так, за І квартал 2008 року нарахування податків і зборів до Державного бюджету України великими платниками податків склали понад 16,4 млрд. грн., що становить 60,6 відсотка від загальних нарахувань податків і зборів до Державного бюджету України. Порівняно з першим кварталом минулого року нарахування по великих платниках податків зросли на 47,8 відсотка.

Майже четверту частину приросту надходжень забезпечили великі платники податків Дніпропетровської області (592,9 млн. грн.), 14 відсотків - Донецької (305,9 млн. грн.), в межах 10 відсотків - м. Києва (231,6 млн. грн.) та Харківської області (221,4 млн. грн.).

На податковому обліку в спеціалізованих державних податкових інспекціях по роботі з великими платниками податків знаходяться 708 платників – це 20 відсотків від загальної кількості великих платників податків. Такими платниками за січень – березень 2008 року сплачено до Державного бюджету України майже 8,5 млрд. грн. податків і зборів, що на 753,2 млн. грн., або на 9,8 відсотка більше відповідного періоду минулого року. Вони забезпечили 56,7 відсотків надходжень до Державного бюджету серед великих платників податків. В цілому по Україні приріст сплати у І кварталі 2008 року в порівнянні з І кварталом минулого року склав 25,4 відсотка.

Враховуючи позитивний досвід організації роботи по податковому супроводженню великих платників податків за галузевим принципом та тенденції консолідації капіталів в Україні Державна податкова адміністрація України продовжує роботу по створенню спеціалізованих державних податкових інспекцій (СДПІ) по роботі з окремими категоріями платників податків. Протягом 2008 року планується створення ще двох СДПІ по роботі з великими платниками податків.

Структура спеціалізованих інспекцій по роботі з великими платниками податків суттєво відрізняється від існуючої структури районних ДПІ повним діапазоном адміністративних функцій і процедур, що сприяє створенню партнерських відносин між податковими органами та великими платниками податків, підвищенню рівня обслуговування платників та добровільної сплати податків, повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі