друкувати


Позавчора по п'ять, учора по дві, а нині по чотири?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-21 11:24:58

Ціна на квиток до Гвіздецької зони спершу була завищена, тепер - упала, але більша, ніж у тарифах ОДА.

У числі 28-30 "Коломийського вісника" за 7 березня порушено проблему дотримання нових тарифів на перевезення "пасажирів, затверджених розпорядженням ОДА. Питання до представників влади було таке: скільки ж коштував, коштує і буде коштувати квиток за проїзд із Гвіздецької зони до Коломиї? Звичайно, відповідь надійшла. Однак перш ніж цитувати лист, який підписав заступник голови РДА Мирослав Мацьків, слід зауважити, що після публікації матеріалу "Учора були по п'ять, а сьогодні по дві" 5 грн. за проїзд у гвіздецькому напрямку вже не вимагають, однак пасажири все ж не можуть добитися від перевізників дотримання таблиці вартості проїзду. Теперішня ціна квитка до Старого Гвіздця і Гвіздця - 4 грн., цю суму беруть усі шофери, незалежно від того, чи це рейс підприємця-фізичної особи, а чи підприємства-юридичної. Однак у листі РДА вартість проїзду до цих зупинок у водія - відповідно 2 грн. 52 коп. (у касі 2 грн. 75 коп.) та 3 грн. 24 коп. (у касі 3 грн. 55 коп.).

Районна державна адміністрація повідомляє, що згідно з ст. 7 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт" організація пасажирських перевезень на приміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території області, покладається на обласні державні адміністрації. У районі працюють 73 маршрути, які обслуговують 48 підприємців (47 фізичних і 1 юридична особа). Засідань спеціального комітету з проведення районних конкурсів на право пасажирських перевезень транспортом загального користування від 2006 року не було, чим послаблено важелі керування та контроль. Розпорядження ОДА від 20 лютого 2008 р. № 72 затвердило граничний тариф на перевезення автобусами в приміському сполученні у розмірі 0,14 грн. за виконання одного пасажиро-кілометра без урахування податку на додану вартість (20%) та станційного збору (10%).

Одночасно пан Мацьків доводить до відома, що районна державна адміністрація вчасно інформує населення про зміни тарифів, 4 березня 2008 р. в газеті «Вільний голос» опубліковано інформацію про нові тарифи відповідно до розпорядження ОДА. Тепер РДА не звітує про роботу автоперевезень, але дбайливо дбає про населення району. У лютому поточного року вона спільно з Державною інспекцією з контролю за цінами в Івано-Франківській області провела перевірку відповідності цін до тарифної сітки - порушень не виявлено. На кожний маршрут є паспорт, де вказано розклад руху й таблицю вартості проїзду, один примірник знаходиться у перевізника.

Безпосередньо контролюють роботу перевізників усіх форм власності в області з правом накладання штрафів Територіальне управління інспекції на автомобільному транспорті в Івано-Франківській області (адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Тополина, 3, начальник Богдан Свіщовський, тел.: 787443); Державна інспекція з контролю за цінами в Івано-Франківській області (м. Івано-Франківськ, вул. Шашкевича, 6, керівник Михайло Стульківський, тел.: 552453). Про всі порушення районна влада, виявляється, негайно повідомляє інспекції, у березні відправили листи з проханням направити інспекторів для перевірки та притягнення порушників до відповідальності. Всі скарги від населення розглядають на місці, а також направляють у головне управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА (м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 21, тел.: 556028).

Про результати березневої перевірки, яка й справді була, достеменно не відомо. Хоча незаперечний факт те, що пасажири, яких питав інспектор про ціну квитка, не зрозуміло чому мовчать. Бояться й нікому не вірять... Але, з іншого боку, хіба для виявлення порушень контролюючій особі-слузі народу не достатньо просто, наприклад, раз у два тижні чи на місяць, не чекаючи скарг від людей, зайти в автобус і заплатити стільки, скільки скаже водій? І не потрібні неефективні рейди.

Як бачимо, не така вже й безпорадна влада, спосіб уплинути на ситуацію завжди можна знайти. При бажанні та належному професійному рівні. У крайньому разі ціна на квиток до Гвіздецької зони спершу була завищена, тепер - упала, але більша, ніж у тарифах ОДА. То те саме запитання, скільки насправді потрібно пасажирові платити за проїзд до Гвіздця, має новий ракурс: чому тарифи ОДА ігнорують?

Автор: Оксана ПАЛІЙ
Обговорити на форумі