друкувати


Коломийському заводу КРП не поталанило із власником

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-21 08:58:13

Другий тиждень квітня міг розпочатися для Коломиї акцією протесту. Колектив працівників заводу КРП, відстоюючи свої права, вирішив о 9-ій годині перекрити вулицю І.Мазепи в районі підприємства, про що повідомили міську й обласну влади і, відповідно, обласну і міську міліцію з проханням забезпечити безпеку проведення. Наступну акцію запланували теж на понеділок, 21 квітня, але перекриватимуть уже залізницю. Забігаючи наперед, повідомляємо, що автодорогу не блокували, а натомість відбулися збори трудового колективу за участю представників обласного та міського відділів внутрішніх справ, міської прокуратури, заступника міського голови Володимира Тарновецького.

Коломийський завод комплектних розподільчих пристроїв уже тривалий час перебуває в катастрофічному стані, — йшлося, зокрема, в оприлюдненій напередодні заяві і на зборах також. З виступів голови правління Василя Голінея, голови профкому Василя Карасенка, колишнього директора Ярослава Марчака, заступника голови міста та інших вимальовувалася дуже невтішна картина.

З вересня минулого року всі рахунки заводу заблоковані, з січня — і касова книга. Маючи в своєму діловому портфелі справді унікальну розробку — вакуумний вимикач і замовлення на нього, — проводити господарську діяльність просто неспроможні. Вихід усі бачать один: оголосити завод банкрутом і розпочати процес санації, та тут розпочинаються "але"...

Найбільше "але", в якому вся "заковика", що, як відкрите акціонерне товариство, підприємство є цілком у приватній власності, позаяк держава не володіє жодним їхнім цінним папером. А понад 60 відсотків акцій перебувають у власності Івана Кричфалушого із Закарпаття. Купивши 1996 року за 211 тис. гри. завод, він за дванадцять років не вклав у виробництво жодної копійки, проте забрав понад 2 млн. грн. відшкодування ПДВ. Не компенсував він, хоч і обіцяв, і розробку вакуумного вимикача, в яке заводчани вклали свої мільйони. Загалом, ситуація типова для всіх тих підприємств, де пан Кричфалушій є власником пакету акцій, — повідомив представник міліції з питань економічних злочинів.

Єдиним виходом із глухого кута всі промовці бачать лише банкрутство з подальшою санацією... А тут уже в силу вступають інші "але".

Київська фірма "Гіацинт" викупила 60 відсотків кредиторської заборгованості заводу і готова викупити у власника його пакет акцій. Але він уникає зустрічі з ними, тож кулівлю-продаж здійснити неможливо.

Якби підприємство оголосили банкрутом, тоді воля власника вже би не мала значення, бо вступають у силу інші закони, а майном би керував призначений судом розпорядник. Але три спроби подати заяви до обласного господарського суду завершувалися відмовою щодо визнання підприємства банкрутом. Не може ініціювати процес банкрутства і Пенсійний фонд, і податкова, яким боргують 400 і 950 тисяч гривень, відповідно. Адже і ці суми замалі, щоб визнати підприємство неплатоспроможним. А тим часом борги через пеню і штрафи за прострочені платежі ростуть. Разом із заборгованістю зарплатні працівникам у розмірі 744,7 тисячі грн. від лютого 2006 року загальний борг заводу становить тепер майже 4,5 млн. грн.

Не можуть утрутитися в процес і державні органи, до яких апелює трудовий колектив. Бо ж закон забороняє втручання держави у приватну власність.

Ринок високовольтної продукції розподілений, і те, що КРП знайшов на ньому свою нішу,— результат наполегливої роботи колективу. Відсутність же на ринку якийсь час може обернутися для підприємства повним його усуненням. Тут не допоможе вже і вакуумний вимикач. Інша загроза, що у пошуках способів виживання фахівці підприємства змушені шукати іншу роботу. І може виникнути така ситуація, коли вже питання із банкрутством будуть вирішені, будуть замовлення, але вже нікому буде виготовляти продукцію. Час працює проти колективу і виробництва загалом...

"Не поталанило заводу із власником", — лише констатували присутні на зборах.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ
Обговорити на форумі