друкувати


Квітневі опади добрі для озимини – хлібної основи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-17 10:35:30

Негода, яка на Прикарпатті триває з невеличкими перервами, по суті, з початку цього місяця, аж ніяк не сприяє посівній кампанії. Вона, схоже, як і сама весна, стає затяжною. Проте, як мовиться, немає лиха без добра...

– На вчора в господарствах усіх категорій регіону посіяно 34,3 тисячі гектарів ранніх зернових та зернобобових культур, – розповідає начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Микола СУХОЛИТКИЙ. – Це становить 83 відсотки прогнозованих під ярий клин площ. Темпи робіт наразі навіть вищі, ніж були торік на таку саму пору. Звичайно, дощі загальмували посівну. Правда, істотно відстають із сівбою лише в особистих селянських господарствах, де традиційно розпочали польові роботи після Благовіщення. В агрофірмах же переважно встигли заробити у грунт насіння злакових, а затрималися лише з ярим ріпаком та горохом.

Думаю, нічого страшного, якщо через затяжні дощі хліборобський загал краю завеснує дещо пізніше. Головне, що ці опади дуже сприятливі для озимини, яка є основою врожаю зернових. Адже зима була малосніжною, тому у грунті бракувало вологи для доброго розвитку культур. А квітневі дощі поповнили цю нестачу. Тим паче що розпочалися вони після того, як у сільгосппідприємствах провели підживлення озимих. Тим-то за великим рахунком цей дощ – «золотий» для рільників.

Автор: Василь МОРОЗ, Галичина
Обговорити на форумі