друкувати


Красен сад і виноград

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-08 11:00:05

У нашому передгірському, відносно холодному кліматі, виноградарство не набуло широкого поширення. Проте є люди, які закохані в цю справу й усупереч кліматичним правилам вирощують чудові виноградники, варті по-дивування. Саме до таких ентузіастів належить коломиянин Валерій Буковський. Його основна робота пов'язана з технікою, поскільки пан Валерій працює головним державним інспектором районної інспекції держтехнагляду. А ось захоплення він для себе вибрав, можна сказати, ліричне, бо ж виноградарство здавна було овіяне романтикою, та й узагалі вважалося промислом давньогрецьких богів.

Усе почалося десять років тому: були перші успіхи, перші врожаї, студіювання спеціальної літератури, спілкування зі знавцями справи. Нині в пана Валерія успішно плодоносять 15 сортів винограду. Погодьтеся, для нашого краю — це багато. А, крім догляду: кожна лоза ще й має любов від свого господаря. У чому вона полягає? Та бодай у тому, що пан Валерій фотографує розкішні виноградні грона в різних ракурсах і вже має чималу добірку світлин. Власне, з нею він і прийшов до редакції, чим викликав у наших працівників неабияке захоплення.

Валерій Анатолійович переконаний, що виноградна лоза за турботу віддячить сторицею. Лише треба її вчасно, ще до сокоруху, й правильно, майже на 80%, обрізати. Першочергове значення має також вдалий вибір сортів.

— Наука щороку виводить нові сорти винограду, — розповідає пан Валерій, — їх у світі вже понад 10 тисяч, але для умов нашого клімату необхідні, як кажуть, безпроблемні сорти ранніх термінів достигання, стійкі до хвороб і морозу. У більшості на присадибних ділянках поширені винні, тобто, технічні сорти винограду, які невибагливі до умов вирощування і з яких отримують чудові вина. Цей виноград плодоносить невеликими гронами з твердою шкіркою і щільною м'якоттю. Але для споживання найкращі десертні, або ж столові,сорти. Вони мають біологічно активні речовини, які сприяють очищенню й оздоровленню організму.

Нині є чимало сортів, які я радив би вирощувати і які дають майже кілограмові грона. Це сорт "Восторг" та всі його гібриди ("Талісман", "Тимур", "Подарунок Запоріжжя", "Елегант"), а також сорти "Лора", "Ювілей 70", "Русвен", "Руський ранній". На власному досвіді перевірив переваги цих сортів, їх морозостійкість і витривалість. Вони не потребують утеплення на зиму, за винятком перших трьох років. Уже на другий рік можуть вступати в плодоношення, а на третій рік починається повне плодоношення. До того ж, врожаї можуть досягати до 100 кг з куща на аркових формуваннях.

Щодо порад, зазначу — до квітня виноградна лоза має бути обрізана: Як стверджують фахівці, під правильно обрізаним виноградом влітку нема де сховатися від сонця, адже щорічно на дорослому кущі необхідно зрізати 80% приросту. Не зайвим буде в квітні зачистити щіткою кору, яка відшарувалася на лозах, і побілити їх 3% бордоською рідиною. Влітку, з метою профілактики хвороб, достатньо двічі обприскати "Рідомілом Голд", востаннє за 20 днів до збору врожаю. У перші роки після закладання виноградинка необхідно здійснити його правильне формування, зокрема, створити дооре розвинену и міцну наземну частину лози. На власному досвіді переконався, що високоштамбове формування рослин має значні переваги, воно сприяє отриманню високих врожаїв. При високоштамбовому формуванні між кущами варто дотримуватися відстані — 2,5—3 м, висоти штамба — 1,5 м. Зі знанням справи необхідно братися й за обрізку куша: на одному плечі доцільно залишити 5—7 пагінців (2—3 бруньки на пагінці). Це допоможе уникнути перевантаження лози. До речі, якщо виноград 2—3 роки не обрізувати, знижується його врожайність, грона стають дрібні и він поволі дичіє.

Не оминула в розмові з паном Валерієм і теми вкорінення виноградних пагінців. Бо ж відомо, що приживаються вони в ґрунті зрідка. Щоб не ризикувати цінними сортами, за одну гілочку яких іноді доводиться платити чималі гроші, Валерій Анатолійович власноруч змайстрував електричний кільцюватор. За допомогою цього пристрою створюються ідеальні умови для вкорінення пагінців.

Словом, наша розмова про виноградарство могла тривати ще довго, якби плавно не перейшла на інші садові культури, як от порічки. Бо ж і тут Валерій Буковський, як мовиться, на передових позиціях. Ось це гроно порічок, вирощене ним, — завбільшки 13 см. Але це вже тема для іншої публікації...

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК
Обговорити на форумі