друкувати


Літстудія діє

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-07 09:03:25

Літстудія імені Тараса Мельничука заснована у Коломиї 1995 року, відразу після відходу у вічність видатного поета, лауреата Державної премії України імені Т. Шевченка, колишнього політв’язня Тараса Мельничука, уродженця села Уторопи у Косівщині, автора книжок "Несімо любов планеті", "З-за грат", "Князь Роси", "Чага", якому в серпні 2008 року виповниться від дня народження сімдесят літ. Останні роки він прожив у місті над Прутом, мріяв про те, щоб тут з’явилися нові літературні імена.

Спочатку молодіжна літстудія діяла в Коломийській школі № 1 імені В.Стефаника, її відкриття благословив незабутній директор Володимир Волощук при свічці пам’яті Т.Мельничуку з участю членів НСПУ, просвітян, Василя Рябого, який підказав заснувати таку літературну студію, та колишнього політв’язня Дмитра Гриньківа, який разом з Мельничуком томився в кучинській в’язниці на Уралі, де загинув Василь Стус. У Стефаниківській альма-матер вийшов друком літературний листок "Журавлик" з напутнім словом краянина Василя Герасим’юка, який колись навчався в Коломиї. Потім літстудія мігрувала до Коломийської школи №9, звідти – на вулицю, а тоді головний редактор газети "Коломийський вісник" Василь Дем’янів запропонував редактору єдиного числа "Журавлика" Василеві Рябому літературну рубрику "Сузір’я Князя Роси" на сторінках часопису. І ось уже чотири роки літстудійці під цим покровом. Деякі з них видали по збірочці, зокрема коломиянка, випускниця Чернівецької державної фінансової академії Іванна Никируй, студенти Івано-Франківського медичного університету Злата Матуш та коломийського педагогічного коледжу Микола Скільський, учениці школи № 1 Ольга Гриньків та коломийської гімназії Галина Бойко. На дорозі до першої книжечки гімназистка Надія Ришко та інші початківці.

Літстудія діє і має свою неповторну біографію на тернистому шляху до визнання. І в тому її мельничуківська сила незнищенного духу.

Джерело: "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі