друкувати


У ролі щуки, щоб ніхто не дрімав

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-04 12:16:10

Після недавнього особистого прийому виборців, який здійснив народний депутат України Володимир Мойсик (на фото) на рідних теренах після відновлення сесійної праці Верховної Ради, місцеві журналісти мали змогу поспілкуватися з нашим земляком.

Поки не діяв парламент через політичні перипетії, він відповідно до президентського указу став членом Національної конституційної ради для написання нагальних змін до Основного Закону та плідно трудився у своєму комітеті із забезпечення правоохоронної діяльності. З його безпосередньою участю зареєстровано на розгляд понад півтора десятка законопроектів, половини з них автором є галичанин. Поки готували цей матеріал до друку, пан Мойсик доповідав із трибуни Верховної Ради від імені комітету щодо вдосконалення законодавства в сфері безпеки дорожнього руху. Окрім того, чекає на затвердження постанова про відзначення на державному рівні 850-річчя міста Снятина. Неабиякий розголос у столиці привернули проекти про обіг зброї невійськового призначення, про приватну детективну діяльність та зміни до Кодексу адміністративного судочинства щодо отримання копій судових рішень. Таку ж увагу матиме й нова редакція закону про прокуратуру, який тепер готує.


Однак предметом запитань "Вісника" на цей раз стали не специфічні правничі розробки Володимира Романовича, а більш приземлені справи.

– Пане Мойсик, завершився Ваш особистий прийом виборців на рідному серцю окрузі. Чи відрізняються порушені проблеми людей у Снятині від Коломиї?

– Треба сказати з приємністю, що Верховна Рада України шостого скликання розпочала діяльність. Депутати отримали календарні плани роботи, мають ясність, коли будуть працювати в сесійному режимі, в комітетах і на округах. Отож можна кожному реалізовувати свої намітки. Особистий прийом у Снятині та в Коломиї підтверджує, що людей, порівняно з попередніми роками, не меншає. Вони далі йдуть на зустрічі й часто-густо з тими ж проблемами, які були. Не вистачає грошей на прожиття, протікає дах у школі, нема опалення у дитячому садочку, бездушно ставляться до пенсіонера, не визнають дітей війни, повністю очерствів український державний чиновник... Добитися розв’язання будь-якого питання, навіть законного, стає неможливо. І сьогодні вкотре повторюю: 90 відсотків проблем двох сусідніх райцентрів мали бути розв’язані на місцях. Отже, так би мовити, виконую роль щуки, яка в ставку ганяє карася-посадовця, змушуючи його не дрімати. Не скажу, що наші чиновники бездушні. Так, є складні речі, але коли людина й не права, а їй усе розтлумачити, вона розуміє свою позицію і більше не оббиває пороги. Ми, держслужбовці, для того й існуємо, щоб обслуговувати нашого виборця.

– Чи можна стверджувати, що Верховна Рада впродовж останніх років зав’язла у внутрішніх протиріччях і відірвалася від виборця та тим самим розбалансувала порядок і дисципліну в "низах"?

– Так, парламент не сам це вчинив, його втягли вміло деякі політикани й інтригани. Народні депутати теж не впевнені, скільки виконуватимуть свої функції: чи готуватися до позачергових виборів, чи ставати в лави на п’ять літ заради інтересів українців, а не обслуговувати київський політикум. Звичайно, коли є стабільність у найвищому законодавчому органі держави, то відразу це відчувають усі люди, принаймні, на нашому коломийсько-снятинському окрузі.

– НАТО й нарада в Сєвєродонецьку знову окреслюють два взаємопротилежні вектори, які розривають Україну, бо нема єдиної стратегії. Яка з приводу цього внутрішня напруга Верховної Ради, чи розуміє вона, що втягнута в чиюсь технологію?

– Зауваження правильне. Але НАТО тільки привід. Триває вперта боротьба за владу, хто вчора її мав, сьогодні впирається, щоб не віддати, вдаючись до всіх можливих і неможливих заходів. Переманити обранців із фракції в іншу стало неможливим, то шукають інші шляхи. Для правлячої коаліції, НСНУ та БЮТ, теж НАТО надто принципове питання. Воно не політичне завдання наших партструктур, а напрямок руху держави. Прагненням співпрацювати з Альянсом учергове засвідчуємо: ми йдемо до Європи, а не до азійського союзу, з якого з потугами ще вириваємося. І якщо ціною стане розпуск парламенту, на це треба йти. Та політична сила, яка проти тепер, підписала Універсал національної єдності. Його 27-ий пункт гласить про тісну співпрацю з євроатлантичним союзом, уступ до НАТО за результатами всенародного референдуму, який проводять після всіх необхідних процедур, тобто плану дій щодо членства.

– Володимире Романовичу, окрім суто праці у Верховній Раді, Ви старалися тримати руку на пульсі життя рідного округу. Тільки одне свідчення – справа передачі в районі для користування ТзОВ "Варто" мисливських угідь. Резонанс неабиякий, бо зачіпає інтереси десятка сіл і тисяч виборців. Що найбільше змусило Вас звернутися до районної ради про відміну її рішення?

– Драматизувати чи політизувати це питання не треба. Наскільки мені відомо, таку ухвалу приймали не відразу й не просто. Після декількох засідань райради і різних умовлянь чи інших засобів рішення протягнули. Торкається воно близько 20 тисяч жителів Коломийщини. Та якщо ним були б незадоволені навіть декілька громадян, я обов’язково відреагував би, а є масові звернення. Не кажу, що тут стріляють у людей, але вони відчувають себе некомфортно. Тому і вважаю своїм обов’язком стати на їхній захист. Не стільки цікавить мене конкретна особа підприємця, який утілює в життя свою ідею з допомогою будь-яких дозволених засобів, скільки позиція Коломийської районної ради. Хоча важливим є імідж бізнесмена серед людей, це його справа, а моя турбота в тому, як влада, що існує на податки виборців, при вирішенні його питання подбала про можливі виклики і ризики. Тут повинно чітко проглядатися, чиї інтереси захищає місцевий коломийський парламент. Той, хто вважає себе правим, а не народного депутата, який заступився за людей, відкритий для публічної дискусії в газеті „Коломийський вісник” чи на місцевому телебаченні. Я хочу, щоб діяв закон, один – для всіх!

Наостанок Володимир Мойсик пообіцяв місцевому телебаченню "НТК" участь у прямому ефірі під час одних із наступних відвідин округу. Читачі "Коломийського вісника" вже можуть звертатися в редакцію із запитаннями, які їх цікавлять.

Автор: Василь Дем’янів, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі