друкувати


Різне борошно — різна й ціна

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-02 11:20:54

В області введено регулювання цін на хліб масового вжитку. Однак вони продовжують зростати. Чому? З таким запитанням ми звернулися до начальника державної інспекції з контролю за цінами в області Михайла СТУЛЬКІВСЬКОГО.

— В області регулювання граничного рівня торговельних надбавок на хліб діє майже десять років: для міст обласного значення — 10 відсотків до оптової ціни виробника та 15 відсотків — для інших міст і сільської місцевості без урахування транспортних витрат. Відмінність між попереднім та новим розпорядженням облдержадміністрації від 18 березня 2008 року №140 у тому, що останнє поширюється лише на суб’єкти господарювання, які реалізують хліб масових сортів з борошна, виробленого із зерна з державного продовольчого резерву та державного матеріального резерву.

Тому якщо держава забезпечує пекарів борошном із державного резерву за нижчими цінами, вона має право вимагати від виробника дотримання цінових меж — торговельна надбавка на такий хліб не може перевищувати 10 відсотків його оптової ціни незалежно від місцевості. На інших, тобто на тих виробників, які виготовляють хліб із борошна з власних ресурсів, граничні торговельні надбавки на хліб не можуть перевищувати відповідно 10 і 15 відсотків.

Щодо останнього підвищення цін на хліб, то воно відбулося виключно за рахунок подорожчання сировини, особливо борошна житнього. Запас жита у держрезерві обмежений, через що пекарні стояли перед вибором — або скоротити обсяги виробництва популярного на Прикарпатті хліба «Дарницький», або закуповувати борошно житнє за ринковими цінами. Тому хліб із суміші борошна житньо-пшеничного подорожчав найбільше — від 8,3 до 13,4 відсотка. Якщо порівняти ціни на аналогічні види хліба у ВАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат» та ВАТ «Залізнична пекарня», то вони будуть не на користь першого. Неповне використання потужностей, вищі адміністративні та загальногосподарські витрати у собівартості продукції — це чинники, які призводять до того, що продукція хлібокомбінату є дорожчою.

Держінспекція цін згідно з повноваженнями здійснює контроль за дотриманням граничного рівня торговельних надбавок та рентабельності виробництва хліба. Впродовж першого кварталу 2008 року перевірено 51 суб’єкта господарювання з питань дотримання державної дисципліни цін на хліб та основні споживчі товари, в тому числі 43 торговельні підприємства та вісім підприємств, що випікають і реалізують хліб. Порушення державної дисципліни цін встановлено в 13 з них (25,5 відс. перевірених). До 11 підприємств-порушників, які є юридичними особами, застосовано економічні санкції на загальну суму 6487,79 грн., винесено 11 постанов про адміністративне правопорушення на суму 1054 грн. Двом фізичним особам направлено приписи про усунення порушення державної дисципліни цін, а матеріали перевірок направлено обласному управлінню у справах захисту прав споживачів для притягнення їх до адміністративної відповідальності. Завищення цін було виявлено у ТзОВ «Аркана» (м. Коломия), ТзОВ «Ритм» (Коломийський район), ТзОВ «Данол» (м. Івано-Франківськ), приватного підприємця Соболя (м. Надвірна), завищення граничного рівня рентабельності виробництва хліба — у ТзОВ «Сімон» і приватного підприємця «Аркадія» з обласного центру, деяких пекарів Болехова та інших районів. Для більш жорсткого реагування на цінову ситуацію на споживчому ринку в області утворено робочі групи у складі працівників управління внутрішніх справ в області, держінспекції цін та обласного управління у справах захисту прав споживачів. Контроль за цінами, цільовим використанням борошна з держрезерву покладено на інспекцію якості, держінспекцію цін і місцеві державні адміністрації.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі