друкувати


Вихід один - любити мову

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-01 03:52:00

Якщо хтось вважає, що в місті над Прутом нема мовної проблеми, то, мабуть, помиляється. Йдеться не так про спілкування рідною мовою, як про її вживання, утвердження.

Отож на черговому засіданні члени комітету громадського мовного контролю при Коломийській міській раді обговорили питання, які, на перший погляд, здаються дрібними тільки тому, що приїлися загалу.

- Ми не маємо права закривати очі на порушення мовного закону, - сказав заступник міського голови Василь Прокіпчин (на фото), - після наших побажань є деякі позитивні зміни.

- Правда, ці зміни незначні, - уточнив заступник голови міськрайонної "Просвіти" Микола Жибак, який вів діалог з місцевим телебаченням про те, щоб у вітаннях звучали тільки українські пісні.

- Пісень у нас є чимало, - долучився до розмови депутат міськради Геннадій Романюк. - Телебачення розвивається, тому повинні весь час оновлювати музичну теку, привчати до української пісні й усе стане на місця.

Тієї ж думки працівник міського відділу культури і туризму Михайло Дехтяр. Він поінформував про стан занедбаного кінотеатру "Джерело", за оновлення якого боровся до останнього подиху колишній директор Богдан Баб'юк. Тут школярі переглядають тематичні стрічки, але вкрай потрібен якщо не капітальний, то хоча б косметичний ремонт, на чому наголосила депутат Оксана Лоїк.

Обговорено й питання про рухому рекламу автотранспорту, яка не завжди грамотна, подана чомусь іноземною мовою, викликає негативне враження змістом і зображенням, що не прикрашає писанкову Коломию. Можливо, потрібно звернутися в такому разі до Державтоінспекції, як зауважив депутат Василь Череміщук, щоб спільно досягти бажаного результату.

Значну увагу комітет приділяє засобам масової інформації. Минулого разу йшлося про співпрацю з відділом освіти, зокрема про вкладку до «Коломийського вісника» - матеріали про мову, художні твори. Довго вирішують долю заснування журналу "Коломия", що підтримали депутати, але відділ культури ще не зареєстрував видання в обласній юстиції.

Василь Прокіпчин повів мову і про потребу наповнення новими українськими книгами міських бібліотек. В цьому раніше подав приклад народний депутат Володимир Мойсик, який знайшов можливість закупити частину сучасних підручників і художніх книжок для школярів і студентів, записаних у коломийській бібліотеці.

- Ми також подарували багато книжок від "Просвіти", - нагадав просвітянський голова, заслужений працівник освіти України Василь Глаголюк. -І далі будемо дарувати книги видавничого центру "Просвіта", а також друкарні імені Шухевича. Бібліотекарям треба частіше звертатися до інших спонсорів, меценатів, щоб вони сприяли своєю участю.

Врешті й підійшли члени комітету громадського мовного контролю до суттєвого запитання: яка сума виділена на забезпечення виконання поставлених завдань? Мов кіт наплакав. Доведеться вишукувати різні можливості, в чому можна було переконатися, слухаючи запрошеного на засідання керівника управління економіки міськради Ольгу Гранду. Іншого виходу немає. Така реальність.

Автор: Василь МИХАЙЛОВИЧ
Обговорити на форумі