друкувати


Фонд громади міста Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-01 11:59:22

Фонд громади міста Коломиї - неприбуткова доброчинна організація з місцевим статусом, діяльність якого поширюється на територію міста. Організаційно-правова форма - благодійний фонд, має статус не членської (без фіксованого членства).

Засновники - Симотюк Іван, Федюк Василь, Руданець Ольга, Перцович Ганна, Вандич Віталій, Михайлів Орися, Оліградський Мирослав, Мороз Михайло.

До складу правління та наглядової ради ввійшли підприємці, бізнесмени, керівники установ, депутати міської ради, представники апарату міської ради, досвідчені, поважні та відомі в місті люди. Так, членами правління є Вандич Віталій, Гулин Любов, Рудик Мирослав, Руданець Ольга, Федюк Василь, головою правління - Мороз Михайло, виконавчим директором - Михайлів Орися. Наглядову раду представляють Перцович Ганна, Кіцанюк Дмитро, Бабіїв Марія, Гранда Ольга, Оліградський Мирослав.

Статутні завдання: підтримка місцевих, регіональних та міжнародних програм, що спрямовані на покращення соціально-економічного становища, культурного та мистецького розвитку; сприяння розвитку освіти та науки, реалізація науково-освітніх програм; сприяння охороні та збереженню культурної спадщини, історико-культурного середовища; надання фінансової та матеріальної допомоги потребуючим та малозабезпеченим; надання допомоги талановитій молоді; сприяння охороні довкілля; підтримка спортивних змагань; надання матеріальної та фінансової допомоги; фінансування цільових програм; закупівля та отримання медичного обладнання, медикаментів для лікування хворих; здійснення благодійної просвітницької діяльності.

У звітному році виконавча дирекція керувалася статутними завданнями. За цей рік удалося реалізувати лише кілька напрямків: надання фінансової та матеріальної допомоги потребуючим та малозабезпеченим; фінансування цільових програм; закупівля та отримання медичного обладнання, медикаментів для лікування хворих. Мобілізовано 29,7 тис. грн. Кошти надходили як від підприємств, так і підприємців, а також через скриньки, розміщені в гастрономах "Коломиянка" і "Берегиня", в магазинах "БІМ", "Тиса" і "Макітра", в готелях "Писанка", "Коломия" і приватному готелі на вулиці Гетьманській, 47 А, в аптеці №35, в Укрсоцбанку та його відділенні на бульварі Лесі Українки, 2, ЗАТ "Заводоуправління будівельних матеріалів". Окрім того, здійснювали збір коштів під час вуличних волонтерських акцій. Таким чином до фонду надійшло 3420 грн., із скриньок вилучено 3769 грн., перераховано підприємцями благодійних коштів 3100 грн., в тому числі внесли кошти підприємці Михайло Мороз - 600 грн., Василь Мацьків - 1000, Романюк -1000, Віктор Петрусенко - 500, по перерахунку на розрахунковий рахунок - ПФ "Моноліт" - 1000, TOB "ЮМАС" -1000, ДП "Юсенко Україна" - 5000, СІД "Дебеславецьке" - 5000, ЗАТ "Заводоуправління будівельних матеріалів" - 500, TOB "Коломиянка" - 150 грн. Крім цього, 6510 грн. коштів у вигляді цільової безповоротної допомоги на реалізацію програм.

За ці кошти реалізовано низку програм і акцій, спрямованих на розв'язання соціальних проблем міста. Так, у січні-червні реалізовано проект "Дитячий майданчик", який фінансували грантовими коштами Асоціація економічного розвитку Коломийщини в рамках проекту .Голос громадськості" та коштами фонду. Метою цього проекту було привернення уваги коломийської громади до проблем дитячого відпочинку в місті і на прикладі облаштування дитячого ігрового майданчика біля Коломийської дитячої лікарні заохотити інші організації до підтримки такої ініціативи. На реалізацію проекту витрачено 2500 грн., які надійшли від АЕРК у вигляді цільової безповоротної допомоги, 700 грн.. благодійних пожертв, решта 800 грн. - волонтерська праця студентів ВПУ№14, які виконували роботи для впорядкування майданчика. Загальна вартість робіт - 4000 грн. Основним успіхом було те, що ініціативу підтримали інші доброчинці і привели в належний стан ще 26 дитячих майданчиків міста.

Окрім цього, в серпні організовано акцію літнього оздоровлення дітей-сиріт. Спочатку оздоровлення дітей планували мандрівний табір у селі Лозівщині Закарпатської області на 15 дітей упродовж 14 днів. Підготовку здійснювали спільно з відділом у справах неповнолітніх міської ради та Станцією юних туристів. Проте більшість опікунів не дали на це згоди, тому відпочивали на базі Коломийського молодіжного центру з 20 по ЗО серпня. Для реалізації цієї програми був укладений із ним договір, який передбачав комплекс оздоровчих заходів, згуртування дітей за допомогою колективних занять, ігор, набуття нових навичок та умінь.

Узяли участь у заходах 8 дітей-сиріт (Голіней Ірина, Цибульський Михайло, Гриник Ірина, Гриник Ігор, Пруняк Ігор, Смоляненкова Анастасія, Пологейко Ізабелла, Свіріна Антоніна), на що витрачено 500 грн. за послуги молодіжного центру і 909 грн. за обіди в кафе "Роксолана" (підприємець М.Петрів) за 8 днів.

Також правління фонду підтримало ініціативу підприємців про акумулювання коштів на придбання для Коломийської ЦРЛ обладнання, необхідного для роботи штучної нирки. Кошти вносили цільово "на штучну нирку". Таким чином акумульовано 15150 гри., за що закуплено фільтрувальне обладнання на суму 12706 грн. і смолу іонообмінну на 2295 грн.

Спільно із молодіжною організацією "Молодий рух" залучено кошти від Благодійної фундації імені Короля Юрія на реалізацію проекту "Соціальна реабілітація дітей з особливими потребами" в сумі 4010 грн.

Під час реалізації проекту організовано серію тренінгових занять зі спеціалістами: тренером, групою психологів та мистецьким наставником, здійснено розробку і друк інформаційних буклетів для батьків і дітей (психологічні поради, ігри, фізичні тренування, цікава розвиваюча інформація). Буклети розповсюджено серед учасників групи, а також розсипкою доставляли до тих, хто не має можливості брати участь в заняттях (стаціонарне лікування, неможливість добиратися), організовано конференцію на тему "Підбиття підсумків реалізації проекту та розробка рекомендацій для подальшої роботи з дітьми з особливими потребами" (з залученням всіх учасників проекту: робочої групи, дітей, батьків, вчителів, волонтерів). Робоча група виявила потребу в психологічній допомозі батькам, які мають дітей з діагнозом ДЦП. Саме тому було проведено серію психологічних тренінгів для батьків на тему "Дозволь собі бути щасливим".

Отже, фонд намагався реалізовувати програми для широкого кола громади. Тепер акумулює кошти на придбання кардіологічного обладнання (монітору пацієнта) для палат інтенсивного спостереження та спеціалізованої кардіологічної реанімації на базі Коломийської ЦРЛ. Вартість монітора пацієнта - 23710 грн. На даний час зібрано 17 тис. грн.

За рік своєї діяльності навколо фонду громади вдалося об'єднати групу молодих волонтерів, які здійснили біля 10 вуличних акцій для збору коштів на облаштування дитячого майданчика біля Коломийської районної дитячої лікарні, на оздоровлення дітей-сиріт та на допомогу Інваліду з дитинства Назару Кукурудзу для ремонту системного блоку. Це була їхня ініціатива, організували збір коштів, самі підібрали необхідні запчастини і встановили, на що було витрачено 874 грн. За звітний рік профінансовано з рахунку фонду 24603 грн. Залишок коштів на кінець року 10293 грн.

Набутий досвід й надалі використовуватимемо для зміцнення інституційної спроможності організації, розбудови партнерських стосунків з громадою, владою і бізнесом для розв'язання найважливіших проблем у нашому місті.

Автор: Орися МИХАЙЛІВ
Обговорити на форумі