друкувати


Міліція Івано-Франківщини "перекрила кисень" незаконним вирубкам

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-31 06:23:45

Цілеспрямована робота правоохоронців щодо недопущення лісопорушень і незаконної вирубки лісу вже через тиждень виявилася ефективною. На початках практичного етапу комплексної операції міліціонери не афішували про всі свої заходи, проте вже за кілька днів це стало очевидним. Найперше для тих, хто поставляв на тартаки так звану ліву лісодеревину.

Вже кілька днів, до прикладу, від «Уралів» «відпочивають» дороги в Рожнятівському районі. На виїзді з площ лісокористування правоохоронці обладнали спеціальний стаціонарний пост з цілодобовим режимом контролю. Тут фіксується кожний вантажний автомобіль, що виїжджає з лісу. Міліціонери, які позмінно чергують на посту, проінструктовані щодо своїх дій у разі виявлення факту перевезення незаконно зрубаної деревини. Таким чином більшість спритників, які хотіли б працювати за усталеним графіком, воліють зачекати і не ризикувати. Утім, чекати їм доведеться довго, оскільки міліція не збирається відступати. На території гірських районів водночас працюють мобільні групи з виявлення схем незаконної заготівлі, первинної обробки та реалізації лісоматеріалів. Зафіксовані випадки, коли автомобілі з незаконною вирубкою деревини намагалися «прорватися» до тартаків через інші шляхи, деякі вантажівки силкувалися торувати дорогу через річку, щоб об’їхати стаціонарні пости. Загалом по області облаштовано 11 стаціонарних постів фіксації і контролю за перевезенням лісодеревини. Аналіз здійснення спецзаходів протягом першого тижня засвідчив, що міліція здатна створити лісопорушникам дедалі нестерпніші умови. Таке ж відчули й власники пилорам, що розпилювали нелегальний ліс. Чимало тартаків залишилися без роботи, виробивши наявні запаси, натомість не дочекалися сировини.

Тим часом на території лісокористування співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю спільно з фахівцями лісового господарства за останній тиждень виявили низку фактів крадіжок лісу і незаконних рубок. У Верховинському районі затримано 52-річного мешканця з Косівщини, причетного до вчинення самовільної рубки майже 30 кубометрів лісу. Там же вирішується питання про притягнення до кримінальної відповідальності працівника лісового господарства, який шляхом зловживання службовим становищем приховував самовільні рубки дерев ліквідною кубомасою 53 метрів кубічних.

Натомість у кількох місцях лісокористування на території Косівського району міліціонери виявили 5 ділянок, на яких вирубка здійснювалася на основі незаконно виданих лісорубних квитків.

Певний аналіз показує, що завдяки тільки першочерговим заходам міліції Прикарпаття вдалося скоротити незаконні операції з лісом на 50 відсотків, повідомляє ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі