друкувати


Конструктивний діалог податківців Прикарпаття з громадськістю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-31 01:08:12

Нещодавно відбулося чергове засідання Громадської ради при ДПІ в м.Івано-Франківську.

Громадська Рада є постійним дорадчим органом податкової інспекції, і сприяє податківцям в налагодженні партнерських стосунків з платниками податків. Податкова проблематика, яку розглянула Громадська рада, була окреслена ключовою темою: “Професіоналізм, порядність, відповідальність – основні пріоритети у роботі податківців”. В цьому контексті йшлося про потребу якісно нових стосунків між податківцями та платниками податків, руйнування схем мінімізації податкових надходжень, а також реорганізацію процесу адміністрування ПДВ шляхом запровадження електронної податкової звітності.

Ці пріоритети, як зауважив начальник податкової інспекції Михайло Шкурашівський, підпорядковані виконанню першочергових завдань, намічених Президентом та Урядом, щодо наповнення дохідної частини бюджету. “У цьому переліку - підприємства, що мають незначні суми податкових надходжень при значних оборотах, збиткові підприємства, а також ті, які виплачують заробітну плату своїм працівникам в «конвертах». Принцип рівності в цьому випадку є основним. Усі без винятку суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані вести свій бізнес легально й сплачувати податки вчасно й повною мірою, дбаючи про казну держави”, – підкреслив керівник міської ДПІ.

Обговорювався на засідання Громадської ради також і такий напрямок роботи, як реорганізація процесу адміністрування податку на додану вартість. Важливим кроком у цьому напрямі стало те, що ДПА України своїм наказом №159 від 17 березня 2008 року внесла зміни до форми податкової декларації з податку на додану вартість. Адже відтепер платники ПДВ одночасно з декларацією повинні подавати всі необхідні додатки до неї, зокрема розшифровки податкових зобов‘язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів. І тут без автоматизованої обробки інформації не обійтись.

В процесі обговорення питання подання звітності в електронному вигляді Михайло Шкурашівський зазначив наступне: “Сьогодні ті 1565 платників податків, які вже подають до ДПІ в м.Івано-Франківську звітність в електронному вигляді, переконались у перевагах подання такої звітності. І ці переваги очевидні. Особливо це стосується відшкодування ПДВ.”

Крім того, учасниками засідання було обговорено питання, які стосуються розгляду звернень громадян, ходу кампанії з декларування доходів громадян за 2007 рік та запобігання проявам корупції в податковій сфері.

Найбільш болючою проблемою, якою були занепокоєні члени Громадської ради – це збільшення гральних закладів в нашому місті. Адже, незважаючи на те, що розважальний і гральний бізнес є надзвичайно прибутковим, він в першу чергу приносить багато шкоди саме молодому поколінню. Члени Громадської Ради висловилась за обмеження на території міста кількості гральних закладів. “Єдиний вихід з такого становища – запровадження ліцензування на кожен окремий заклад грального бізнесу на місцевому рівні”, – наголосив з цього приводу заступник міського голови Ярослав Яцишин.

Громадською радою за підсумками засідання також було ухвалено рішення щодо термінів проведення чергових засідань, повідомляє ДПІ в м.Івано-Франківську.

Обговорити на форумі