друкувати


Сьогодні завершується термін подання громадянами декларацій про доходи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-31 12:01:33

31 березня ц.р. завершується термін подання громадянами декларацій про доходи, отримані у 2007 році.

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» визначено, що обов’язок подання громадянами декларації виникає у разі: отримання окремих видів доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок з доходів фізичних осіб не утримувався (наприклад, доходи від продажу інвестиційних активів – акцій чи корпоративних прав, доходи у вигляді спадщини); отримання доходів від фізичних осіб, які не є податковими агентами (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, тобто якщо орендар є фізичною особою, подарунки від фізичних осіб, матеріальна допомога від фізичних осіб тощо); отримання іноземних доходів, тобто доходи, отримані за кордоном або із-за кордону та інші, декларування яких передбачено законом.

За поданою декларацією державна податкова інспекція визначить суму податку, яку громадянину необхідно сплатити до бюджету. Загалом до більшості видів доходів застосовується ставка податку 15 відсотків.

Також громадяни мають право подати декларацію для отримання податкового кредиту за наслідками 2007 року.

Податкові органі на місцях безоплатно забезпечують громадян бланками декларацій та надають консультації щодо їх заповнення.

За неподання, несвоєчасне подання або зазначення в декларації недостовірних даних законодавство передбачає відповідальність.

Державна податкова адміністрація в області запрошує громадян виконати свій конституційний обов’язок - задекларувати доходи та сплатити належну суму податку, повідомляє відділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області.

Обговорити на форумі