друкувати


Першим відкривачем Америки з України був Іван Богдан з Коломиї!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-31 09:16:58

Вшанувати 400-річчя цієї події запропонував чоловічий Клуб Коломийців.

Серед найзагадковіших історичних коломийських постатей є, безперечно, Іван Богдан. Про нього, на жаль, промовчує українська історія. Ним не цікавляться сучасні українські історики. У Коломиї теж мало хто чув це ім'я. Тимчасом про Івана Богдана добре пам'ятає польська історія і особливо польська діаспора, а також американська історія, зокрема штату Вірджинія. Поляки мають Івана Богдана за чистокровного поляка і вписують його у свою орбіту, оскільки під ту пору Галичина, в т. ч. й Коломия перебувала під польською займанщиною і все галицьке, українське вважалося польським. Тим-то вони вже століття пишуть і згадують, що серед перших піонірів в Америці був і Ян Боґдан з Коломиї. Дослідники першопоселенців-українців в Америці вважають, що це був Іван Богдан, якого поляки перетворили на Яна Боґдана. Але й одні, й другі сходяться на тому, що Іван Богдан був з Коломиї.

Отож у жовтні 1608 року на американський континент приплив анґлійський корабель "Марія і Маргарита", на борту якого був перший представник від України Іван Богдан, і був він не звідки-будь, а таки з нашої Коломиї. Це подія 400-річної давнини, великий ювілей, який в Україні, до сорому й ганьби, не помітили держава, громадськість, історики, географи, журналісти...

Як виглядала Коломия на початку 17 ст.? Зі скупих сторінок вцілілих історичних документів довідуємося, що місто було фактично спустошене турками й татарами. Дуже часто тут цілковито змінювалося населення, приходили зайшлі люди. Постає питання звідки приходили ті нові поселенці: з далекої й глибинної Польщі чи з недалеких українських околиць?

Аби знайти ниточки, що пов'язують нас з Іваном Богданом, слід згадати ще одну історичну постать, яка ймовірно опинилася в нашому місті. Йдеться про шукача пригод, вояка Джона Сміта (1580-1631) - уродженця Віллобі (Англія).

Від 16 років почався його пригодницький шлях, що проліг через багато країн Європи. Після участі в різних війнах і битвах Джон Сміт потрапив у турецький полон. Звідти втікав додому, як пишуть книжки, через Росію й Польщу, а фактично через Україну. Дослідник української еміграції в США професор Осип Кравченюк, покликаючись на спогади самого Д. Сміта, які 1910 року перевидали в Едінбурґу (Шотландія), пише, що автор згадує про свій побут у "Галіко і Колонії" в Польщі, що слід трактувати, як у "Галичі й Коломиї", звідки він поїхав до Германштадту в Трансільванії. До речі, про Коломию як "Колонію" писали в деяких латиномовних джерелах.

Можна припустити, що саме в Коломиї анґлійський втікач запізнався з Іваном Богданом. Може, коломиєць дав йому притулок, а англієць натомість запалив у ньому бажання побачити світ, поплисти за синє море на край землі? Може, Іван Богдан був сиротою і не мав за ким тужити, а, може, мав пригодницьку натуру і пристав на Смітову пропозицію? Хтозна чи тоді коломийський Іван не покинув Коломию разом з анґлійським Іваном (Джоном)?

Майстри з Галичини були потрібні англійському флотові, оскільки зналися на дереві. Саме з них виходили добрі смолярі, корабельні теслі. Ймовірно, корабельної справи їх могли навчити в Голландії або в самій Англії. Так згодом, уже на американському континенті, Іван Богдан фігурує, як будівничий кораблів, знавець дьогтю й смоли і виробник скла. Ймовірно, скловиробництво він міг знати ще з коломийських часів, та й орудувати сокирою міг навчитися ще в Коломиї. Але фах корабельного майстра, мабуть, таки опанував у Голландії чи в Англії.

Навесні 1607 року Джон Сміт був уже в Америці, де в гирлі р. Джеймс разом з іншими колонізаторами заклав відоме нині місто Джеймстаун у штаті Вірджинія. Корінні мешканці тих земель - індіяни тривалий час боронилися від новоприбульців і це становило велику небезпеку. З іншого боку, треба було розбудовувати місто, а серед прибульців виявилося більше пройдисвітів і одчайдухів, ніж робітників. Тому у 1608 році лондонська компанія "Вірджінія Кампані оф Лондон" споряджає до американського берега корабель "Марія і Марґарита" здебільшого з цивільними пасажирами. Був серед них і вже кваліфікований майстер Іван Богдан з Коломиї. У жовтні 1608 року корабель причалив до берега, а відтак піоніри дісталися до Джеймстауна, де їх чекало багато праці, випробувань, небезпек. Згідно з одним свідченням, саме Іван Богдан з приятелем-поляком урятував Джонові Смітові життя під час однієї з сутичок з індіянами. А за милю від Джеймстауна незабаром виросла перша скляна гута. Оскільки на склі знався саме Іван Богдан з Коломиї, то, мабуть, його слід вважати одним із засновників скловиробництва у США.

Відомо, що у червні 1619 року багато європейських заробітчан, в т. ч. й Іван Богдан організували перший в Джеймстауні страйк, вимагаючи від місцевої влади, аби їх зареєстрували як повноправних громадян міста та аби їх трактували нарівні з англійцями. їхні вимоги задовольнили.

Яка доля судилася Іванові Богдану - можна лише здогадуватися. Для письменника чи кіносценариста це була б цікава тема. Ми ж зі свого боку маємо повне право пишатися тим, що саме коломийський посланець першим з України відкрив Америку. І хоч це сталося 116 років після Колумба, все ж в українському шкільному підручнику з географії варто одним реченням згадати про цю подію.

Чоловічий Клуб Коломийців став ініціатором вшанування 400-річчя коломийського відкриття Америки. З цієї нагоди члени клубу подали чимало цікавих пропозицій. Зокрема, встановити в нашому місті пам'ятний знак на честь 400-річчя, виготовити кілька сувенірів і листівок, зіграти для публіки першу кабаретову виставу на вищеописану тему, провести автопробіг Коломия - Львів, видати популярну книжку про Івана Богдана. Наразі цією історією зацікавилися ЗМІ.

Автор: Микола САВЧУК, Керманич Клубу Коломийців
Обговорити на форумі