друкувати


Прийомні сім'ї мусять бути щасливими

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-26 10:10:26

Нині на державному рівні всебічно підтримується й заохочується створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу. "А як триває цей процес у Коломийському районі?" — поцікавилася наша кореспондентка у провідного спеціаліста-психолога соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Олександри Теліщук.

— Цей крок є надзвичайно відповідальний, — розповідає Олександра Ярославівна, — адже мова йде про долі дітей і без того пощерблені, тому перед тим, як узяти до себе на виховання дитину, необхідно все зважити сотні разів. Безумовно, люди це розуміють, тому, мабуть, і не поспішають створювати прийомні сім'ї. Проте в Сопові подружжя, яке багато років не мало дітей узяло на виховання хлопчика, и уся родина від цього стала лише щасливіша. На жаль, це поки що єдина прийомна сім’я в цілому районі. В місті створено три прийомні сім'ї.

— Розкажіть, куди ж звертатися людям, які вирішили взяти на виховання дитину з дитячого будинку?

— Необхідно прийти до нас, у районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, який знаходиться в Коломиї, на вулиці Франка, 40, що навпроти єпархії. Передусім, ми проводимо індивідуальну розмову з претендентами, які планують стати батьками-вихователями й узяти для спільного проживання дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування. У таких розмовах виявляємо, чи ці особи є реальними кандидатами на батьківство, чи не переслідують вони якісь корисливі цілі, відтак обстежуємо їхні житлові умови. Ще одна умова — майбутні батьки мають мати власні доходи, а не існувати на засоби, які держава платитиме за дитину. Скажімо, також не можуть бути батьками-вихователями особи, які були судимі, з якими проживають члени сім'ї, які мають серйозні ураження нервової системи, психічні розлади, алкогольну чи наркотичну залежність, відкриту форму туберкульозу. Батьки-вихователі також обов'язково проходять курс підготовки під час навчальних семінарів, які проводять тренери-психологи в Івано-Франківську.

— Уже всі необхідні пункти виконано, де ж узяти дитину, яка стане рідною?

— Переважно в Івано-Франківському інтернаті чи в Надвірнянському будинку дитини. Але це також може бути дитя сусідів, знайомих чи навіть з родини, яке залишилося без батьківського піклування. Скажімо, такий випадок трапився в Коломиї. Жінка взяла опіку над дівчинкою своєї подруги, яка померла.

— Чи продовжують відповідні служби тримати в полі зору дітей, яких взяли в прийомні сім'ї?

— Обов'язково. Працівники нашого центру є частими гостями в прийомній родині в Сопові. Ми спостерігаємо, як росте хлопчик, радіємо за його успіхи, щиро бажаємо, щоб таких сімей було якнайбільше. Соціальний працівник, у даному випадку це я, здійснює соціальне супроводження родини, відтак раз на рік готує звіт про стан виховання, утримання і розвитку дитини. Тому хочу ще раз наголосити, що створення прийомної сім'ї — це дуже відповідальний крок, який має не лише моральний, але й матеріальний аспект. Бо ж за кожного вихованця держава платить чималі кошти на його утримання. Проте віриться, що завдяки державним програмам і щирим людям, які бачать у дітях наше майбутнє, прийомних сімей побільшає й будуть вони неодмінно щасливими.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі