друкувати


Державницький підхід чи провокування конфлікту?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-25 02:43:26

Земельні спори між людьми – наразі найважчі правові конфлікти. І Прикарпаття нині буквально потопає в таких тяжбах, що тягнуться роками. Що їх дійсно доволі рясно на наших теренах, підтверджує й голова ОДА Микола Палійчук. Він зокрема заявив, що на його недавньому прийомі громадян з особистих питань найбільше побувало краян саме зі скаргами на тривалу невирішуваність таких проблем.

Вина за цю ситуацію лягає на сільські та міські ради. Непродумані, юридично хибні чи й зумисні дії окремих посадовців або й комісій в органах місцевого самоврядування стосовно земельних відносин між членами територіальних громад затягають такі конфліктні вузли, що їх відтак не можуть розв’язати ні земельні служби, ні суди, ні силові відомства, ні держадміністрації, ні інші структури, куди скривджені звертаються у пошуках справедливості.

Ось що, приміром, розповідає Олександра Бортейчук з Коломиї, котра звернулася до нашої газети за допомогою: «Профільна депутатська комісія міськради, яку очолює Святослав Бучелюк, погодила заяву Михайла Петріва про передачу в його власність земельної ділянки на вулиці Пушкіна, 48 і рекомендувала її на затвердження сесії міськради. Але депутати при цьому не врахували, що при накладанні абрису цієї земельної ділянки, до речі, виготовленого Коломийською філією ДЗК за відсутності в неї ліцензії на проведення таких робіт, на відповідну частину «Зведеного плану земельних ділянок м. Коломиї...», який склали в ліцензованій установі – у ДП «Карпатське підприємство геодезії, картографії та кадастру», стає очевидним: вона заходить на мою огороджену територію на Пушкіна, 50-а приблизно на один метр. Проігнорували коломийські обранці й інші порушення земельного законодавства, які є в цій справі, хоч я й подала на їхній розгляд усі документи, що підтверджують ті факти... Не зважили й на те, що мою родину цим фактично витісняють з того місця під сонцем, на якому ми законно проживаємо».

Автор цих рядків побував на засіданні комісії, яка підготувала проект рішення міськради на користь М. Петріва, тобто таки стала на бік однієї зі сторін конфлікту замість того, щоби погасити його ще в зародку, як спершу й пробувала. Звичайно, вибір комісії має рекомендаційний характер. Але якщо на сесії надто довірятимуть її погодженню, то, як виглядає, передадуть у володіння однієї особи землю під огорожею, тобто під спорудою, яка є власністю іншої. Аналогів аж такому нонсенсу на теренах нашого краю, схоже, не дуже багато попри всю численність земельних конфліктів. Але про це — в «Галичині» надалі.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі