друкувати


В Україні ріст вартості освіти випереджає ріст інфляції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-21 10:52:36

Ріст вартості освіти в найбільш рейтингових ВНЗ країни в 2007-2008 роках удвічі випередив ріст інфляції й склав у середньому 40-60%. Найбільш "дорогими" у провідних навчальних закладах залишаються спеціальності юриста та економіста. Про це на прес-конференції повідомив головний редактор журналу "Деньги" Олександр Крамаренко.

О.Крамаренко відзначив, що за минулий рік вартість освіти в провідних ВНЗ країни зросла в середньому на 40-60%. Так, більше за інших "подорожчали" економічні і юридичні спеціальності - на 60%. Навчатися на юриста й економіста сьогодні коштує до 25 тис.грн на рік.

Гуманітарні спеціальності зросли в ціні в півтора рази - до 20 тис.грн на рік, інженерні "подорожчали" на 40% - до 12 тис.грн на рік, а будівельні спеціальності сьогодні "коштують" у межах 15 тис.грн на рік у провідних профільних ВНЗ країни.

За словами О.Крамаренка, багато ВНЗ дотепер не оголосили вартості навчання на 2008-2009 роки. Головний редактор журналу відзначив, що більше за інших сьогодні потрібні практично у всіх сферах бізнесу юристи, економісти та гуманітарії. Саме юридичний, економічний і гуманітарний факультети присутні практично в кожному ВНЗ України. Разом з тим, саме на якість освіти випускників роботодавці скаржаться найбільше, повідомляє Освiтнiй портал.

Обговорити на форумі