друкувати


Міліція Івано-Франківщини перекрила схему вивезення за кордон нелегальних лісоматеріалів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-20 11:31:35

Якщо колись для багатьох підприємців вважалося великим щастям налагодити співробітництво з закордонними фірмами, аби завезти якийсь товар в Україну, то з певного часу ті ж підприємці почали шукати зворотній шлях. Ясна річ, що зовнішньо-торгівельна діяльність суб’єктів підприємництва регламентується і регулюється законодавством. У даному разі співробітники підрозділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Івано-Франківській області, враховуючи особливості регіону, ретельно вивчили Закон України «Про особливості державного регулювання діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів». На цей час правоохоронці прискіпливо зацікавилися експортними операціями з лісоматеріалами, що здійснювало одне з приватних підприємств Коломиї за ділового сприяння приватного підприємця. А незабаром виявилося, що спритники відправляли за кордон лісо продукцію нелегального походження. Іншими словами, з краденої деревини.

У якому лісі варто шукати пні від незаконно зрубаних смерек і ялиць має з’ясувати слідство. Адже матеріалів, зібраних міліцією в ході оперативно-розшукових заходів, стало достатньо не тільки для порушення кримінальної справи за фактами службового підроблення, але й для інкримінування контрабандних дій.

Як видається, коломийські підприємці мали велике бажання торгувати лісоматеріалами, але не мали ділової деревини. Скориставшись послугами торговців краденим лісом, коломияни мусіли якимось чином легалізувати придбану сировину. Адже за межі країни лісо- і пиломатеріали дозволяється вивозити лише в тому разі, коли на них є сертифікат про їх походження. Щоб отримати такий сертифікат офіційні експортери звертаються з відповідною заявою в управління лісового господарства і документально довести легальність предмету експорту. Зрозуміло, що на крадене сертифікат ніхто не дасть, відтак спритники вдалися до махінацій. За попередньою змовою вони підробляли товарно-транспортні накладні на отримання лісо продукції нібито від двох лісових господарств при посередництві кількох підприємницьких структур з інших регіонів України. Одне слово, якщо скласти уявну карту подорожування майже 800 кубометрів лісоматеріалів з Коломиї до Польщі, то виходило, ніби машини з експортною продукцією з’їздили мало не пів-країни. Насправді перекидалися лише «липові» документи, зокрема, товарно-транспортні накладні. Попри те, в ході проведення звірок суб’єктів підприємницької діяльності, що фігурували в цій оборудці, з’ясувалося, що директор однієї з них ухиляється від арешту і перебуває в розшуку, а основним видом діяльності столичної фірми є торгівля парфумами та косметичними товарами. Не виключено, що в ході досудового слідства, яке проводить прокуратура Івано-Франківської області, виявиться немало інших дивовижних обставин створення незаконної схеми приховування від митного контролю джерел походження експортної продукції, повідомляє ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі