друкувати


Щоб на дорогах не гинули люди

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-20 11:26:53

У січні-лютому цього року органи внутрішніх справ України здійснювали посилені заходи з забезпечення безпеки дорожнього руху. Ці зусилля, як засвідчує теперішній стан аварійності, зокрема, на автошляхах Івано-Франківщини, не були марними. Насьогодні рівень аварійності скоротився на третину порівняно з аналогічним періодом минулого року, а головне, що на дорогах поменшало випадків ДТП зі смертельними наслідками і каліцтва людей. З іншого боку, принциповість у документуванні грубих порушень правил дорожнього руху і забезпечення принципу невідворотності призначення стягнення за адміністративні правопорушення стали дієвим чинником у підвищенні рівня правосвідомості автомобілістів та пішоходів. Важливо, щоб цю позитивну динаміку зберегти й надалі. У цьому сенсі неабиякого значення набуває взаємодія державних інституцій у вирішенні завдань щодо забезпечення безпеки дорожнього руху.

З огляду на це, вперше у своїй практиці ділового спілкування в УМВС України в Івано-Франківській області відбулася спільна нарада керівників районних судів і керівників районних підрозділів Державтоінспекції. На нараді під головуванням начальника УМВС в області Василя Кузнєцова та голови Апеляційного суду області Павла Гвоздика, зокрема, йшлося про досягнення конструктивної позиції і єдиного підходу обидвох відомств як у вирішенні питань забезпечення порядку на дорогах, так і у забезпеченні прав громадян, щодо яких застосовуються заходи впливу за адміністративні правопорушення даної категорії. Варто зауважити, що діючий нині механізм виявлення, фіксації, оформлення і спрямування адміністративних протоколів до суду не є досконалим. У судах одночасно нагромаджується значна кількість адміністративних справ, рішення щодо яких мають прийматися у певних часових рамках. Суди працюють в посиленому режимі і з великим навантаженням, щоб розглянути справи в установлені законом терміни. Перенесення слухання у кожному разі викликає нарікання з боку осіб, які до винесення постанови суду залишаються без водійських прав. З огляду на це, як зауважив начальник УМВС в області Василь Кузнєцов, робота співробітників ДАІ спрямована на виявлення і документування головно грубих порушень правил дорожнього руху, як от керування у нетверезому стані, невиконання умов про зупинку та таких, що реально створюють аварійну ситуацію. Натомість голова Апеляційного суду області Павло Гвоздик закликав працівників ДАІ у кожному разі якісно оформлювати справи про адміністративні правопорушення, чітко дотримуватися службових інструкцій.

Користуючись нагодою, що в нараді взяв участь заступник керівника служби автомобільних доріг області Микола Кузьма, учасники ділової зустрічі висловили немало слушних пропозицій з проблемних питань, від вирішення яких значною мірою залежить стан аварійності на дорогах. Не секрет, що в багатьох випадках серед причин дорожньо-транспортних пригод є незадовільний стан покриття дороги, відсутність зовнішнього освітлення або світлофорів у місцях, де вони конче потрібні. На часі подбати про встановлення обіч доріг, що пролягають населеними пунктами, транспортних та пішохідних огороджень.

За наслідками спільної наради створено робочу групу фахівців міліції, суду, служби автомобільних доріг, а також управління освіти, яка має виробити конкретні пропозиції щодо комплексного вирішення питань забезпечення безпеки дорожнього руху, повідомляє ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі