друкувати


Семінар для платників податків – с/г підприємств

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-20 11:01:54

Державна податкова адміністрація в Івано-Франківській області на базі Коломийської об’єднаної ДПІ провела виїзний кущовий семінар для платників податків – сільськогосподарських підприємств Коломийського, Косівського, Городенківського та Снятинського районів. Тема семінару «Актуальні питання оподаткування сільськогосподарських товаровиробників». В роботі семінару взяли участь Лубоцька С.О. - начальник Коломийської ОДПІ, Зварич Н.В. - начальник відділу адміністрування ПДВ ДПА в області, Гльондер Л.Я. - начальник відділу адміністрування платежів за землекористування та місцевих податків і зборів ДПА в області, Королик М.В. - начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області, депутат Івано-Франківської облради, керівник ТзОВ «Прут-Генетик» Книшук П.В. та фахівці Коломийської оДПІ.

Відкриваючи семінар, Світлана Лубоцька підкреслила, що система оподаткування сільськогосподарських підприємств завжди була особливою сферою взаємовідносин з державою. Разом з тим вона має певну специфіку, яка прямо залежить від особливостей виробництва, погодних умов, що безпосередньо впливає і на рівень виробничого і фінансового ризику, а тому об’єктивно має нерівні умови господарювання порівняно з іншими галузями. Усе це, разом із зростанням цін на продукцію промисловості (енергоносії) та зниженням цін на сільськогосподарську продукцію, призводить до збитковості сільськогосподарських підприємств або їх важкого фінансового стану. Виходячи з цього особливими повинні бути і механізми справляння кожного виду обов’язкових платежів для таких підприємств.

Сільське господарство користується чи не найбільшою кількістю пільг в оподаткуванні. Найчастіше, це повне або часткове звільнення від оподаткування (податок на прибуток, ПДВ, податок з власників транспортних засобів).

Значну увагу було приділено особливостям формування декларацій та сплати ПДВ сільськогосподарськими товаровиробниками, роз’ясненню ДПА України щодо актуальних питань справляння ПДВ, сплаті фіксованого сільськогосподарського податку та ресурсних платежів у 2008 році, застосування на практиці змін та доповнень у відповідності до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», порядку розгляду звернень платників податків та оскарження рішень органів ДПС, особливості подання податкової звітності та реєстрів податкових накладних в електронному вигляді, повідомляє Коломийська ОДПІ.

Обговорити на форумі