друкувати


В Коломийському районі розпочато Весняну толоку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-18 04:00:42

Дикоростучі первоцвіти: підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, проліски, шафрани (крокус) Гейфелів, цибуля ведмежа (черемша), рябчик шаховий (великий) та інші – перші провісники весни – занесені до Червоної книги України. У весняний період посилено в районі контроль у галузі збереження об'єктів рослинного світу. Державна екологічна інспекція в районі спільно з Державним підприємством "Коломийський держлісгосп" й управлінням МВС розпочали проведення операції "Первоцвіт-2008". Оперативну роботу зосереджено в місцях збору та збуту декоративних рослин та на шляхах перевезення.

З метою забезпечення збереження та примноження зелених насаджень у населених пунктах району відповідно до Указу Президента України з 5 березня по 20 квітня 2008 року проводиться весняна толока з озеленення та благоустрою з залученням до участі в толоці громадськості, насамперед дітей та молоді. З Весняною толокою співпадає проведення Всеукраїнської акції, започаткованої Держкомлісгоспом "Майбутнє лісу в твоїх руках", яка згідно з листом Держкомлісгоспу України проводитиметься з 21 березня (Всесвітній дінь лісництва) по 19 квітня (День довкілля).

Під час проведення Весняної толоки з озеленення та благоустрою прилеглих територій, ДП "Коломийське лісове господарство" забезпечуватиме сільські та селищні ради посадковим матеріалом лісових та декоративних порід згідно із заявками від даних установ. В даний час проводиться благоустрій територій лісництв та територій з лісовими масивами лісгоспу, а саме – розчистка русел та потічків, які протікають через лісові масиви, очистка лісових масивів від сухостійної та вітровальної деревини.

Також проводиться благоустрій заповідних об'єктів району – озеленення території навколо музею природи в ботанічному заказнику "Княждвірський" та проведення ремонту оглядових площадок і доріжок навколо заказника, поновлення наочної агітації та місць відпочинку. Заплановано посадити 200 тисяч саджанців, озеленити 88 га.

Нагадуємо, що згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 1999 року № 398, за знищення однієї квітки підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного необхідно сплатити компенсацію в сумі 9 грн., шафрана Гейфелів, рябчика шахового та цибулі ведмежої – 12 грн. Крім того, порушників притягуватимуть до адміністративної відповідальності за ст.88-1 та ст.90 Кодексу України про адміністративні правопорушення (до тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян – 510 грн.), повідомляє прес-служба РДА.

Обговорити на форумі