друкувати


Несила вже дивитися, як спиваються

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-14 04:01:22

І скільки вже ота оковита біди наробила: людей покалічила-згубила, дітей при живих батьках осиротила, сім'ї розбила, — а нема на неї ради. Надто це прибутковий і вигідний бізнес, від якого не відмовляються ні держава, ні підпільні "баби Мухи". Це завдяки їм горілка — надто вже доступний по ціні продукт. І любителів оковитої навіть не спиняє той факт, що вона може бути сумнівної якості, а то й зовсім небезпечна для життя, бо чого тільки до неї не додають, аби вона "била по шарабану".

Міцне таке тріло не градусами, а своїми добавками, які й вкоротили нещодавно віку аж п'ятьом мешканцям Отинії. Ще одному отинійцю горілка так затуманила розум, що він укоротив віку своєму односельцю.

Може те, що ці трагічні факти сталися в одному і тому ж населеному пункті, — звичайний збіг обставин, але відпрацювання на предмет антиалкогольної профілактики працівники міліції громадської безпеки під керівництвом Володимира Жупника розпочали саме з Отинійської зони. І виявили тут факти зберігання та продажу спирту розведеного, самогонки.

Винуватців тепер чекає кого адміністративна, а кого й кримінальна відповідальність (особливо за реалізацію спирту). Людям увірвався терпець: несила вже дивитись, як спиваються й деградують близькі та знайомі, от і посприяли в допомозі правоохоронцям. На таку ж допомогу з боку громадськості розраховує міліція і в інших населених пунктах району, де також проводитимуться рейди.

І колись, як пригадує старше покоління, самогонку по хатах гнали для власних потреб, на продаж, однак, — дуже рідко. Бо ж який страх мали! Міліція таки пантрувала це діло, вилучала самогонні апарати. Кого піймали "на гарячому" — того чекали не тільки штрафи, а й осуд громадськості: на них малювали карикатури, їх ганьбили на зборах. А з часом усе це зійшло нанівець: і люди змирились, і міліція опустила руки, у результаті — масове спивання нації. Тепер забили на сполох. Міліція обіцяє вживати жорстких заходів до тих, хто підпільно торгує спиртним. Але з прилавків магазинів воно не щезне і спинити п'яницю буде не так просто.

Рейди — це добре. Та, напевно, треба знову повертати медвитверезники, створювати реабілітаційні центри, де б люди позбавлялись алкогольної залежності, проходили примусове лікування. А ще варто обмежити рекламу алкогольної продукції, зокрема, по телебаченню, яке нав'язує нашій свідомості, особливо молоді, перекручений стереотип, що пити спиртне — це значить вести "здоровий" спосіб життя.

Автор: Квітослава СОНЯХ, "Вільний голос"
Обговорити на форумі