друкувати


Дієві студентські ради - ефективна протидія корупції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-12 11:29:09

Наприкінці лютого цього року для студентів навчальних закладів Коломиї в рамках проекту "Молодь проти корупції" проведено 2 тренінги на тему: "Активізація студентських рад з метою протидії корупції". Основними питаннями, що розглядались на заняттях були:
- "Визначення поняття корупції. Види корупції. Причини її виникнення; Наслідки корупційних дій для суспільства";
- "Стан рівня корупції у вищих навчальних закладах м.Коломиї";
- "Роль студентських рад у процесі протидії корупції";
- "Організація та проведення антикорупційних кампаній".

В ході навчальних тренінгів присутні отримали теоретичні знання і розвинули практичні навички щодо можливості ефективної протидії студентських об’єднань проявам корупції в освітянській сфері. Зокрема, учасники тренінгів структурували власні знання про поняття і суть корупції, роль студентських рад в запобіганні її проявів, ознайомились з основними причинами виникнення корупції, її видами та можливими негативними наслідками для суспільства, окреслили можливі шляхи, методи та засоби протидії цьому негативному явищу. Всього в тренінгах взяли участь 40 осіб.

Запропонована тренерами тема виявилась досить актуальною для аудиторії та знайшла широку підтримку. При цьому, учасниками тренінгів після теоретичного обговорення отримані знання були закріплені практичними заняттями із використанням техніки рольових ігор на антикорупційну тематику.

З погляду керівників проекту, підвищена зацікавленість молоді даною проблематикою вказує на готовність змінювати ситуацію, що склалася в системі вищої освіти, на краще. При цьому, можна впевнено сказати, що учасники тренінгів усвідомили ефективність активної індивідуальної та спільної громадської позиції не тільки у боротьбі проти корупції, але і для захисту власних інтересів у інших сферах життя.

У цілому, проглядається очевидна практична користь від реалізації такого роду проектів для територіальної громади, насамперед у сфері розвитку громадянського суспільства, адже проведення тренінгів надає можливість згуртувати молодь для відстоювання своїх прав та спрямовувати і координувати діяльність студентських об’єднань молодіжних громадських організацій на запобігання корупційним явищам.

На жаль, проведені під час попередньої реалізації проекту соціологічні дослідження вказують, що частково проблемними елементами, які прослідковуються у даному сегменті суспільства є незацікавленість керівників окремих навчальних закладів в співпраці з громадськими організаціями, особливо в сфері антикорупційної діяльності. Це також відображено в тому, що не в усіх навчальних закладах на даний час вдалося організувати зустрічі з студентським активом та налагодити діяльність мобільних консультативних пунктів. Також проблемою можна вважати пасивність переважної більшості існуючих студентських утворень та повну чи часткову їх залежність від впливу адміністративного персоналу навчальних закладів. Дані утворення рідко здійснюють діяльність з метою захисту прав студентів і більше того - не в змозі протидіяти проявам корупції. Самі студентські ради при цьому частково бувають задіяними до корупційних процесів.

Така ситуація ще раз підкреслює необхідність якісних змін в роботі органів студентського самоврядування, на що частково і спрямований проект "Молодь проти корупції", який реалізується Коломийським Молодіжним центром в рамках всеукраїнського проекту "Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні "Гідна Україна", що виконується Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) завдяки підтримці агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпорації Виклики Тисячоліття (MCC).

Автор: Ірина Бабінська, Коломийський Молодіжний центр
Обговорити на форумі