друкувати


Жити і творити для України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-10 10:41:45

В Івано-Франківську за участю першого заступника голови облради Зіновія Береговського та заступника голови ОДА Василя Гладія відбулися громадські слухання щодо концепції розвитку гуманітарної сфери України. інтелігенція краю працювала в семи секціях — освіта, наука, культура і мистецтво, охорона здоров’я, фізкультура і спорт, творчі спілки, релігія і мораль та ЗМІ — з метою напрацювання узагальнених пропозицій для форуму інтелігенції, що пройде 26—27 березня в Києві. У форумі візьме участь Президент України Віктор Ющенко.

Керівники області озвучили напрацьовані фахівцями певних напрямів зауваження, пропозиції побажання гуманітарної сфери, які загострюються щоденно, та чітко розставити акценти української України.

Кир Миколай Сімкайло поблагословив поважне зібрання і зауважив, що найбільші проблеми — з нашими дітьми. До цієї тези згодом поверталися чи не всі доповідачі.

Україна витрачає на науку в чотири рази менше, ніж Росія і в 30 разів менше за США. Тому закономірним є висновок, який висловив проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Мар’ян Галущак: «Наука не належить до пріоритетів правлячої еліти України». Адже гуманітарна аура нації, що є гарантією її самозбереження, повинна бути міцна і недоторканна, наголосила у своєму виступі начальник управління освіти і науки ОДА Зінаїда Болюк.

Інформаційний простір держави, її інформаційна політика — першочергові складові такої аури. «Ми позбавлені нині нашого інформпростору, ведеться тотальна інформаційна війна проти України», — зазначив голова обласної спілки журналістів головний редактор газети «Галичина» Василь Назарчук. Власне, очолена В. Назарчуком секція виробила чіткі пропозиції для реанімації національного інформаційного простору. Насамперед, це підтримка тих видань, які є національними за змістом. Зрозуміло, що затягування реформування ЗМІ веде до втрати їхніх позицій. Хто стане власником роздержавлених ЗМІ — питання риторичне. Тому необхідно спершу зміцнити матеріальну базу комунальних ЗМІ, передати їм у власність редакційні приміщення, а також ввести мораторій на рішення про відчуження майна і приміщень, зміну співзасновників, заснування нових комунальних ЗМІ, заміну керівників ЗМІ місцевою владою.

Журналістське зібрання пропонувало також звернутися до ВР, Кабміну, обласних та місцевих органів влади з пропозицією юридично закріпити порядок висвітлення діяльності органів влади у ЗМІ (на підставі угоди). Власне, вже наприкінці двогодинного обговорення концепції гуманітарної сфери України виникла думка — видати всі пропозиції окремою книжкою.

Тому не будемо їх переповідати. Зрозуміло одне: національну ідею, українську стратегію давно виробили великі українці. Коротко її висловив депутат обласної ради голова обласної Спілки письменників, головний редактор газети «Західний кур’єр» Василь Добрянський: «Живи для України, працюй для України, борися за Україну».

Наразі бракує лише скоординованості дій.

Автор: Леся ТУГАЙ, Галичина
Обговорити на форумі