друкувати


4 березня авторові "Червоної рути" виповнилось би 59 років

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-04 12:24:35

Як згадував батько Володимира Івасюка, свою першу пісню він створив у 14, а в 16 його пісні вже виконував самодіяльний ансамбль «Буковинка» Кіцманського районного будинку культури. Пізніше — вокально-інструментальний ансамбль "Смерічка", який об’єднав талановитих музикантів і молодих виконавців: Василя Зінкевича, Софію Ротару, Назарія Яремчука і приніс їм визнання не лише в Галичині, але й в усій Україні. А після виступу в живому ефірі на заключному концерті всесоюзного телефестивалю "Пісня-70" його знали в усьому Радянському Союзі, а згодом і в діаспорі.

Пісні Володимира Івасюка, як вранішні птиці, розлетілись по білому світу, щоб зігрівати людські серця. Серед найвідоміших, окрім згадуваної "Червоної рути", були "Водограй", "Я піду в далекі гори", "Кленовий вогонь", "Два перстені", "Запроси мене у сни", "Балада про дві скрипки", "Пісня буде поміж нас", "Я твоє крило" та багато інших. Всі вони милозвучні, насичені багатством народної душі, через що близькі кожному українцю. Але творчість Івасюка не обмежувалась створенням власних пісень. Він робив обробки, писав духовні твори, кантати, музику до роману О. Гончара "Прапороносці"... З’явилися його пісенні диски в Канаді і США, куди він був запрошений на презентації, але виїхати йому не дозволили...

Зловісна звістка стрілою ранила серця мільйонів людей: Володя зник. Відтак його тіло було знайдено 19 травня 1979 року в Брюховицькому лісі під Львовом. Версій про його смерть є кілька, але офіційно зафіксовано одну — самогубство. Важко в це повірити, адже на його робочому столі лежали рядки нотних знаків нових пісень, листування з композиторами, запрошення на різні заходи... 22 травня Львів був у жалобі. Хоч студентам "Політехніки" погрожували втратою стипендії, нас кілька з групи подались на Личаківський цвинтар на його похорони. Влада присутніх фотографувала, а хто появлявся пізніше на його могилі, записували прізвища і повідомляли за місцем навчання чи роботи. Та згинув тоталітаризм і пісенний фестиваль "Червона рута" вже багато років розпочинається піснями Володимира Івасюка. Сила його таланту безсмертна.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі