друкувати


400 000 доларів від ООН для місцевого розвитку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-04 12:14:58

28 лютого Микола Палійчук та Ігор Олійник підписали тристоронню Угоду про партнерство між Програмою розвитку ООН, облдержадміністрацією та обласною радою. З цього дня на Прикарпатті стартував спільний Проект Європейського союзу та ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду".

Проект має на меті сприяти сталому соціально-економічному розвиткові на місцевому рівні через підтримку та співфінансування громадських ініціатив. Пріоритетними сферами для таких ініціатив є:
охорона здоров’я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів);
енергетика (енергоощадні заходи, збільшення використання відновних джерел енергії тощо);
навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів та ін.);
комунальне водопостачання;
комунальний транспорт (подолання ізольованості).

Ініціативи громад фінансуватиме Європейська комісія в рамках програми технічної допомоги ЄС за умови співфінансування з місцевих бюджетів, власних коштів громадян та інших джерел. Орієнтовно для області буде виділено 400 000 американських доларів.

Паралельно з підписанням тристоронньої Угоди в Івано-Франківську відбувся семінар-представлення проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Відкриваючи його, заступник голови ОДА Володимир Шкварилюк наголосив, що місцеві громади, органи виконавчої влади та самоврядування мають спільно визначати пріоритети розвитку території, спільно плануватимуть і реалізовуватимуть заходи для сталого розвитку свого села, селища чи міста.

Під час другої частини семінару керівникам районів і малих міст області було представлено процес впровадження Проекту на районному рівні та умови партнерства з ними. Успішним досвідом реалізації схожого з цим за підходом проекту Програми ООН в обласному центрі поділився координатор муніципальної програми врядування і сталого розвитку в Івано-Франківській міськраді Богдан Білик. Він повідомив, зокрема, що завдяки самоорганізації населення міста вдалося вже реалізувати понад 100 проектів (з перекриття дахів, заміни підвальних розгалужень у висотних будинках, облаштування спортивних майданчиків дошкільних закладів, утеплення шкільних приміщень тощо).

Керівник проекту розвитку ООН непалець Джейсінгх Сах оголосив про початок конкурсного відбору восьми районів області на участь в його реалізації, тому часу на роздумування немає — треба діяти й подавати обррунтовані заявки. У відібраних районах громади матимуть змогу оперативно сформулювати ініціативи для поліпшення їх умов життя. Затверджені мікропроекти отримають співфінансування від Проекту та з місцевих бюджетів. Громадами — учасницями Проекту можуть бути села, селища та малі міста з населенням до десяти тисяч осіб. Цього тижня розпочнуться такі ж семінари-представлення проекту в районах, відібраних за конкурсом.

Довідка. Програма розвитку ООН (ПРООН) є глобальною мережею цієї міжнародної організації в галузі розвитку, яка виступає за позитивні зміни та надає країнам доступ до джерел знань, досвіду та ресурсів задля допомоги людям в усьому світі будувати краще життя. ПРООН співпрацює з 166 країнами світу, в тому числі й Україною, допомагаючи їм знаходити власні шляхи розв’язання глобальних та національних проблем. Проект "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" на теренах України, започаткований у вересні 2007-го і триватиме до 2010 року включно.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі