друкувати


Міліція почала практикувати фіксування порушень ПДР за допомогою прихованої відеозйомки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-03 02:02:55

Побутує анекдот про грабіжника-невдаху. Коли він наставляє пістолет на працівницю банку і вимагає негайно видати всі готівкові гроші, жінка тицяє пальцем на відеокамеру спостереження і незворушно пропонує: "Шановний, поправте краватку, вас знімають". Розгублений зловмисник змушений втікати.

Це до того, що відтепер працівники Державтоінспекції УМВС України в Івано-Франківській області дедалі частіше почали практикувати фіксування порушень правил дорожнього руху за допомогою прихованої відеозйомки. Зазвичай за дві години патрулювання на неслужбовій автомашині назбирується достатньо фактажу для того, щоб переконатися: щойно деякі учасники дорожнього руху дізнаються про відсутність на певній ділянці дороги даішного автопатруля, як вдаються до небезпечних маневрів і створюють аварійні ситуації. З такими порушниками потім відбувається досить цікаве спілкування. Ще не знаючи про те, що порушення зафіксоване відеокамерою, при зустрічі з працівниками стаціонарного поста ДАІ вони всіляко відхрещуються від зауважень. Найбільш агресивно налаштованих доводиться переконувати у зворотному шляхом демонстрації відеоматеріалу.

Нехай не в кожному разі складатиметься протокол про адміністративне правопорушення, а проте приховане спостереження за поведінкою учасників дорожнього руху є ефективним профілактичним методом. Використання прихованої відеокамери не дає можливості водійській братії сигналізувати (світлом фар) один одному про наявність чи відсутність пересувних постів дорожньо-патрульної служби. Зрештою, як зауважують працівники ДАІ, нововведення спрямоване не проти когось, а передусім задля безпеки усіх учасників дорожнього руху. Кожен водій має бути самодисциплінованим, а перспектива потрапити в об’єктив відеокамери стримуватиме багатьох від непродуманих дій. Тим паче в таких рейдах залюбки беруть участь й знімальні групи регіонального телебачення. Приховані відеокамери найчастіше фіксують порушення правил обгону, зупинки громадського транспорту поза визначеними місцями для висадки пасажирів, перевищення дозволеної швидкості руху через населені пункти.

Методи і способи працівників міліції, що спрямовані на зменшення аварійності, цим не обмежуються. На Прикарпатті серйозно взялися за те, щоб документувати правопорушення на дорогах із застосуванням досконаліших засобів. «Ми вже працюємо в цьому напрямку, домовилися з головою ОДА, з мером міста, почалася робота із встановлення камер відеоспостереження в Івано-Франківську, такі ж камери постараємося встановити і на найбільш аварійних ділянках, при в’їздах в область, - каже начальник УМВС України в Івано-Франківській області Василь Кузнєцов. - Впирається все у фінансування, але якщо представники влади зрозуміють, що безпека на дорогах – це не тільки проблема міліції, то це питання можна буде не затягувати на роки, а вирішити впродовж декількох місяців. Тоді в працівників ДАІ з’явиться достатньо часу для виконання основних завдань – надавати допомогу учасникам дорожнього руху, проводити розслідування обставин ДТП, затримувати порушника, здійснювати профілактику угонів автотранспорту. До цього має бути зведена робота ДАІ», повідомляє ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі