друкувати


Україна потребує церковних шкіл

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-26 11:00:53

В Україні 36,8% батьків висловили бажання, щоб їх діти навчалися у школах, створених релігійними організаціями. Такі дані оприлюднив Центр досліджень імені Олександра Разумкова. Отже, для батьків немаловажне значення має те, де будуть навчатися їхні діти та які моральні засади вони набудуть. І це тішить.

Правда, Україна досі не має відповідної законодавчої бази, яка б забезпечувала право батьків вибирати освіту для своїх дітей, а також право церковно-релігійних організацій створювати альтернативні ЗШ. До цього часу так і не врегульовані законодавчо різночитання законів «Про свободу совісті та релігійні організації» та «Про освіту». Ініціативи окремих депутатів Верховної Ради щодо внесення змін до вітчизняного законодавства не знаходили підтримки в профільних комітетах ВР. У суспільстві загалом, особливо в органах управління освітою, часто спостерігається брак розуміння специфіки проблеми. І це сумно.

Видається, що Українська держава повинна найближчим часом надати право, принаймні традиційним Церквам в Україні, виступати засновниками закладів освіти всіх рівнів, як це є в усіх цивілізованих країнах. У цьому плані цікавий виняток — діяльність загальноосвітньої школи I-III ступенів «Католицька школа святого Василія Великого» в Івано-Франківську. Ця школа вже набула великої популярності серед мешканців міста, а навчання в ній вважається доволі престижним. Сестра Йосифа Кіяк, ЧСВВ, щодо процесу навчання в ній сказала: «Хоч проблеми однакові для всіх школярів, але в нас вони вирішуються інакше. Інша атмосфера школи — школа розташована в приміщенні монастиря. В школі, окрім вчителів, вихователів, психолога, є духівник, з яким і батьки, і вчителі, й учні можуть вирішувати свої питання та проблеми як окремо, так і спільно. А ще вихователями і вчителями в цій школі працюють сестри-монахині».

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі