друкувати


Рятувальники Івано-Франківщини навчали дітей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-25 04:01:18

В рамках проведення Всеукраїнської акції "Зробимо життя безпечним" в загальноосвітніх та дошкільних закладах Івано-Франківщини пройшли Дні безпеки життєдіяльності за участю працівників МНС. В ході проведення запланованих заходів працівники Центру пропаганди облуправління МНС побували в ряді дошкільних навчальних закладів. З цікавістю зустрічали рятувальників в дитячому садочку "Бджілка", що в обласному центрі. Діти активно дискутували про "добрий" та "злий" вогонь, "чарівні" і "небезпечні" сірники, охоче відповідали на запитання працівників МНС. Відрадно, що дошкільнята добре знають, як діяти у випадку пожежі, їм відомі номери телефонів екстрених служб, і, як зізнаються самі малюки, вони стараються бути чемними та уважними. Як розповів 6-річний Микитка, коли він залишається вдома сам, то ніколи не бере до рук сірників чи запальничку, бо знає, що через гру з вогнем може загорітися все в квартирі. А ось 5-ти річна Настя добре пам’ятає, що потрібно робити, коли станеться пожежа. У випадку біди дівчинка одразу буде дзвонити на "01" і просити допомоги у рятувальників.

Завідувач дошкільного навчального закладу "Бджілка" міста Івано-Франківська Руслана Палій зазначає, що навчати дітей правилам безпеки життєдіяльності потрібно змалечку; в ході навчального процесу педагоги приділяють багато зусиль цій роботі. Вихователі в ігровій формі стараються донести до малюків елементарні правила безпечної поведінки, а під час театралізованих вистав та інсценівок діти мають можливість побувати в ролі "потерпілого" чи "рятівника", щоб краще засвоїти потрібні знання.

А школярі отримують ці життєво важливі знання в рамках вивчення предмету "Основи безпеки життєдіяльності". Один із таких тематичних уроків проводили днями працівники Головного управління МНС області в Богородчанській загальноосвітній школі №1. "Безпека нашого життя залежить від нас самих" - така тема обговорювалась на уроці. Як зазначила начальник центру пропаганди Головного управління МНС в області Богдана Засідко, саме працівникам МНС в своїй роботі доволі часто доводиться бути очевидцями трагедій, що трапляються через незнання дітьми правил поведінки під час різних надзвичайних ситуацій. А причина банальна: діти не знають, як правильно діяти. На конкретних випадках, що сталися на Івано-Франківщині вже з початку цього року, працівник МНС роз’яснила школярам правила безпеки, яких слід дотримуватись в різних життєвих ситуаціях. Під час уроку школярі мали нагоду переглянути тематичний документальний фільм "Пожежа в житловій кімнаті" та пересвідчитись, наскільки небезпечна та нищівна сила вогню.

За словами самих дітей, предмет "Основи безпеки життєдіяльності" є потрібним і корисним для них. 11-річна Марійка, учениця 5-В класу Богородчанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст., каже, що дуже добре, що зараз в школі є такі предмети, як "Охорона здоров’я", "Основи безпеки життєдіяльності", бо діти можуть більше дізнатися про потрібну для них інформацію.

Багато корисного з питань безпечної поведінки черпають школярі з телепередачі облуправління МНС "Народна служба порятунку-01", яку щонеділі переглядають по обласному телебаченню "Галичина". 11-річна Оля Бережницька розповіла, що разом з дідусем не пропустили жодного випуску телепрограми і вже запам’ятала багато корисних правил з безпеки життєдіяльності людини.

В ході уроку допитливі школярі хотіли якнайбільше дізнатися про роботу бійців МНС. Дехто із них уже має своє уявлення про героїчну професію пожежника-рятувальника. Наприклад, 10-річний Данило, пригадуючи той час, коли його батько працював у Богородчанському райвідділі облуправління МНС, каже, що професія рятувальника, на його думку, є дуже відповідальною і ризикованою, тому, вважає хлопчик, поповнювати ряди бійців МНС можуть тільки працьовиті та відважні люди.

На думку педагогів, тематичні заходи, що пройшли на базі їхньої школи за участю працівників МНС в рамках "Дня безпеки життєдіяльності", певною мірою поповнили багаж знань дітей з питань безпечної поведінки. Таку спільну співпрацю зі службою МНС освітяни схвалюють, адже питання збереження життя дітей має загальнодержавне значення, повідомляє Центр пропаганди ГУ МНС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі