друкувати


Задекларовано збереження і популяризацію замків і палаців Західної України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-25 03:47:35

Перший заступник голови обласної ради Зіновій Береговський (на фото) взяв участь у церемонії підписання Декларації про наміри обласних рад – Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Хмельницької - підтримання ініціативу громадських організацій та оголосити 2008 рік Роком замків та палаців Західної України.

Декларація про наміри констатує: “У зв’язку з особливим значенням для розвитку туристичного потенціалу України замкових та палацових комплексів Західної України, усвідомлюючи важливість підтримки кожного неповторного культурного явища у світі, який сьогодні є все більш взаємодіючим та взаємозалежним, а також те, що системи замків та палацова культура України є унікальним явищем не лише для України, але і для Європи в цілому”.

Домовилися: сприяти об’єднанню зусиль областей щодо збереження автентичності та самобутності замків та палаців регіону; сприяти популяризації відомостей про замки та палаци регіону в Україні та за її межами; взяти опіку над організацією заходів, пов’язаних зі збереженням та популяризацією як у регіоні, так і у Києві”.

Декларація про наміри передбачає звернення до Президента України, Голови ВРУ, Прем’єр-Міністра України, Віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань, зарубіжних регіонів та міст, які мають побратимські стосунки з нашими регіонами та містами, міжнародних організацій, громадських діячів із закликом долучитись до ініціатив, зазначених у декларації”.

Учасниками представницької суботньої зустрічі (23 лютого) керівників шести західноукраїнських обласних рад, що проходила у Львові, у Золотій залі Палацу Потоцьких, були також депутати Івано-Франківської обласної ради –голова обласної організації Національної спілки письменників Василь Добрянський і начальник управління туризму і культури Володимир Федорак, повідомляє Прес-служба голови обласної ради.

Довідка: На теренах Івано-Франківщини є 4 замки: 2 в Городенівському районі - Раковецький і Чернелицький, Старостинський у місті Галичі і Пнівський у Надвірнянському районі.

Пнівський замок (16 ст.) і Чернелицький (поч. 17 ст) включені в Програму розвитку культури Прикарпаття до 2010 року – з фінансуванням на відновлювальні роботи по 60 тисяч щорічно (у 2007 році коштів не виділялось).


Обговорити на форумі