друкувати


В Івано-Франківську буде консульство Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-25 10:27:59

Домовленість щодо цього досягнуто в ході робочого візиту голови Івано-Франківської облради Ігоря Олійника (на фото) до Республіки Польща на запрошення польської сторони. Про це Ігор Мирославович повідомив на прес-конференції для журналістів.

— Двосторонні відносини Івано-Франківщини з партнерськими польськими Опольським і Підкарпатським воєводствами переходять у прагматичне річище у плані реалізації регіональних євроінтеграційних програм,— сказав він. — Зокрема найближчим часом буде затверджено календар стажувань державних службовців за гранти Євросоюзу...

Стосовно ж відкриття консульства Республіки Польща в Івано-Франківську, то І. Олійник повідомив, що ще три обласні центри претендують на таке рішення. В ході переговорів у канцелярії президента Польщі та в міністерстві закордонних справ вдалося переконати польських партнерів у пріоритетності Івано-Франківська в цьому питанні. Щоправда, на запитання кореспондента «Галичини», яке приміщення запропоновано під консульство, пан Олійник від відповіді ухилився, мовляв технічні питання функціонування консульства опрацьовують.

Івано-Франківщина також виступила з ініціативою проведення в червні—липні ц. р. в Яремчі українсько-польського економічного форуму за участю президентів України і Польщі, повідомив І. Олійник. «Ми наполягаємо на тому, аби Яремче стало постійним центром проведення такого Форуму на зразок польського гірського містечка Криниці», — сказав голова облради. Розпочато також реалізацію проекту щодо будівництва в Микуличині Яремчанської міськради Центру зустрічей студентської молоді наших двох держав. Він має постати за підтримки президентів України і Польщі та ініціативи Івано-Франківської облради, Прикарпатського та Варшавського університетів. Спорудження Центру має завершитися 2010 року. А з ректором Варшавського університету обговорено питання відновлення обсерваторії на горі Піп-Івані, яка має стати навчальною базою для студентів Прикарпатського і Варшавського університетів з астрономії, а також туристичним осередком молоді. «Наші студенти мають хоч раз подивитись на зорі через телескоп, — висловився І. Олійник. — А оскільки цей проект навчально-науковий, то кошти на відновлення обсерваторії передбачено отримати з фондів відповідної програми Євросоюзу».

Йшлося також і про екологічні проблеми Карпатського регіону та можливість їх вирішення з участю всіх країн, які до нього належать. Нам залишається надіятись, що хоч котрийсь із оприлюднених проектів буде реалізовано, бо за сімнадцять років незалежності, скільки наші чільники не їхали світами і не приймали гостей з Китаю, Японії, Аргентини, Канади, Австралії, США, не кажучи вже про Європу, жодний з обговорюваних проектів так і не був реалізований. «Зате ми показали себе світові, — зауважив І. Олійник. — І знають нас з доброго боку. А це нині важить дуже багато».

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі