друкувати


Чи введення тестів на вступних іспитах допоможе позбутися корупції?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-21 07:22:13

"Введенням нової системи тестування в Україні ми одним пострілом хочемо вбити двох зайців - об'єднати функцію контролю за змістом і якістю шкільної освіти й функцію вхідного контролю до вищої школи, але в більшості країн ці функції не поєднують", - заявив 21 лютого голова постійної комісії з питань науки й освіти Харківської облради, ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г.Сковороди Іван Прокопенко (на фото).

За його словами, "не такі вже ми й багаті, щоб тестувати всіх випускників шкіл". У цілому по Україні, на те, щоб протестувати випускників (плюс ще 50% дорослих, які захочуть поступити до ВНЗ), необхідно на рік витратити 400 млн грн, - відзначив І.Прокопенко. За його словами, він не вірить у те, що введенням тестування при вступних іспитах можна подолати корупцію, "звідки я знаю, що такі ж хабарі не з'являться в тих місцях, де будуть видаватися сертифікати?"

І.Прокопенко відзначив, що таку практику потрібно вводити, але поступово. До цього потрібно привчити населення, оскільки не всі громадяни України добре проінформовані навіть щодо реєстрації випускників. Багато хто "з жалем усвідомили, що 20 лютого пройшло, і якщо ти не пройшов реєстрацію, то не поступиш до ВНЗ", - підкреслив ректор.

За його словами, торік до ВНЗ було прийнято 25 тисяч абітурієнтів, а до 20 лютого 2008 року зареєструвалося трохи більше 21 тис. осіб. "Мене насторожує, що ми через формальні причини когось позбавили права, яке передбачене Конституцією, одержати вищу освіту", - заявив І.Прокопенко, повідомляє Освітній портал.

Обговорити на форумі