друкувати


Якісне посієш - більше пожнеш

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-20 09:51:44

Державні районні насіннєві інспекції на місцях здійснюють державний контроль за діяльністю суб'єктів усіх форм власності та господарювання у сфері насінництва, які займаються виробництвом, заготівлею, обробкою, зберіганням, реалізацією і використанням насіння та садивного матеріалу сільськогосподарських рослин щодо дотримання ними методичних і технологічних вимог із збереження сортової чистоти біологічних та врожайних властивостей сорту й посівних якостей насіння і садивного матеріалу.

До початку календарної весни залишився якийсь тиждень, а отже, не за горами и весняні польові роботи — запорука майбутнього врожаю, добробуту, хліба і до хліба на столі. Недаремно ж народне прислів'я застерігає: "Що посієш — те й пожнеш". А щоб посіяли добре, контроль за якістю насіння здійснює Коломийська районна державна насіннєва інспекція, котру очолює Олександр Коваль, головний державний інспектор з насінництва району.

— У чому саме полягає суть контролю в насінництві?

— Передусім, відбираємо від партії насіння пробу для аналізу. Так, від партії насіння зернових у 25 тонн відбирається проба у 1 кг, яку потім розбирають наші агрономи-аналітики. Беруть наважки для визначення вологості, засміченості. Для визначення засміченості наважку розбирають, насіння перебирають, відділяють насіння інших культурних рослин, бур'янів, визначаючи таким чином процент засміченості. Далі насіння перевіряють на схожість. У термостаті при сталій температурі й вологості його пророщують протягом 7—8 діб.

Після проведення аналізу інспекція видає документи про якість насіння. Якщо воно відповідає стандартам, видаємо "Посвідчення про кондиційність", якщо ж ні — "Результат аналізу" з рекомендаціями щодо покращення якості насіннєвого матеріалу.

— І скільки таких аналізів треба зробити?

— Нам підконтрольні всі 20 агроформувань району, які вирощують насіння як для реалізації, так і для власних потреб. Також — п'ять насіннєвих магазинів на території міста, два — у Гвіздці, один — в Отинії. Минулого року ми працювали також з 33 підприємцями, котрі реалізовували насіння на ринках.

Про обсяг виконаної роботи свідчать і такі цифри. Зокрема, торік ми проаналізували 2202 проби насіння, озимих зернових — 413, ярих зернових і зернобобових культур — 589, кукурудзи — 12, технічних — 32, овочевих — 801, квіткових — 58, однорічних — 26, багаторічних — 220, інших — 51. Внаслідок чого знято з реалізації 82 партії насіння: 49 мали погану схожість, чотири були засмічені карантинними бур'янами, зокрема, повитицею, 29 мали велику засміченість бур'янами.

Особливу ж увагу приділяємо насінгоспам: Коломийській дослідній станції, виробнику елітного й оригінального насіння; ПАФ "Вільна Україна", АТЗТ "Степан Мельничук" — виробникам елітного насіння і п'яти господарствам-виробникам насіння першої репродукції, — це, зокрема, "Корнич" і "Прометей".

У даний час агроформуваннями району засипано 920 тонн насіння ярих культур. Дослідна станція підготувала до реалізації 110 тонн насіння еліти та супереліти, СТзОВ "Корнич" — 75 тонн насіння першої репродукції. Окрім аналізу, проводимо і беремо участь у навчаннях, семінарах, курсах апробаторів, обстежуємо насіннєві ділянки, складські приміщення, зерноочисну техніку щодо готовності їх до жнив. Працюємо за затвердженим планом, який складається щороку.

— Що Ви хотіли б побажати чи порадити нашим читачам як фахівець?

— Скоріше, дав би пораду. В жодному разі не купуйте на висів товарне зерно з машин — щоби потім не нарікати. Воно, може, й гарно виглядає, але існує таке поняття, як районованість сортів. Те, що гарно росте і добре родить на сході чи півдні, у нас не дає очікуваного врожаю. Тут інший клімат, інша весна і літо, інша земля.

Насамкінець хочу ще раз зазначити, що ми працюємо як для великих товаровиробників, так і для городників та дачників. Основна наша мета — щоб у землю лягало якісне насіння.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, "Вільний голос"
Обговорити на форумі