друкувати


Зостануться лише ніжки та ріжки?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-19 05:59:38

Якщо торік порівняно з 2006-м виробництво м’яса й яєць зросло, то молока, навпаки, надоїли менше. І то не дивно, бо скоротилося й молочне стадо. Понад 12 тисяч корів пустили на м’ясо. Так тепер господарювати легше, ніж утримувати ВРХ для одержання молока. Але час припиняти цю тенденцію й рятувати молочну галузь, констатували виробники й переробники тваринницької продукції, керівники профільних структур районних органів влади на своєму зборі, який провів заступник голови облдержадміністрації Василь Брус і в якому взяв участь як представник Мінагрополітики голова Державного комітету ветеринарної медицини Григорій Іванов.

Як повідомив заступник начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Микола Маркевич, найбільше корів «принесли в жертву» на Городенківщині, Коломийщині, Снятинщині та Богородчанщині. Тобто в найкращих за сільгосппоказниками районах, де сукупно одержали чи не найбільшу частину з тих майже 33 млн. грн., які надійшли до нашого регіону торік з Держбюджету за низкою урядових програм, спрямованих на підтримку й розвиток якраз тваринництва, в тому числі й молочного.

Чому ж тоді замість фінансово забезпеченого таким чином поступу маємо спад? Або ті програми не такі, як мають бути, або ж гроші йдуть не туди, – такий напрошується висновок. І чи не тому дедалі частішають заяви сільгоспвиробників, лідерів профільних громадських організацій про те, що програми, якими козиряють чиновники, нагадують корупційні схеми і що справді не всі кошти, призначені для господарів, надходять до них у повному обсязі?

Однак істинні причини занепадницьких настроїв у тваринництві значно глибші. І їх чимало – від диспаритету цін на сільгосппродукцію і на міндобрива, пальне та інші промислові товари до невміння керівників господарств вести належну маркетингову політику на ринку. І викликані вони недоліками все тієї ж самої аграрної реформи в країніѕ Та йшлося на зібранні не стільки про них, скільки про те, що можна в цих несприятливих умовах зробити, аби й поголів’я ВРХ оптимізувати, і продуктивність молочного стада підвищити з нинішніх двох з половиною – трьох тисяч літрів від однієї корови щороку до хоча б чотирьох з половиною. Наводилися різні рецепти оздоровлення галузі, а також численні приклади інших країн, де переважно і виробництво молока, і його переробка зосереджені в одних руках. Але наразі найдоцільнішою виглядає пропозиція про річну дотацію в сумі хоча б 1000 грн. на одну голову ВРХ та 30 копійок на кожен вироблений літр молока. Лише за такої державної підтримки, кажуть виробники, можна буде говорити про відновлення молочного скотарства в області. В іншому разі, твердять вони, через рік-другий від нього дійсно зостануться лише ріжки та ніжки.

Причому важливо, що ця пропозиція, по суті, збігається з намірами нинішнього складу Кабміну. Адже програма «Український прорив» у тій частині, що стосується сільського господарства, якраз і задекларовує саме таку дотацію – на один гектар, як це є у всьому світі, і на одну голову свійської живності. Справа лише за тим, аби цей задум таки втілити в життя.

Джерело: "Галичина"
Обговорити на форумі