друкувати


Кампанія чи кампанійщина? У верхах ДАІ шумить, унизу – ледь шелестить

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-19 02:54:37

Почитаєш київські видання – від самих лише заголовків дух перехоплює. “Переполох на дорогах”, “ДАІ розпочала масштабні чистки”, “Новий міністр внутрішніх справ Юрій Луценко розпочав безпрецедентну кампанію проти хабарників і хамів на дорогах. Виловлюють тисячами”. Ці й подібні до них страшилки створюють враження, начебто боротьба з беззаконністю розгортається не на жарт. Проте достатньо спуститися зі столичної височини на грішну землю у районі хоча б Коломийщини, і ваше враження вже буде зовсім не таке яскраве. Виглядає на те, що в провінції все відбувається майже з точністю до навпаки.

Справедливості заради слід зазначити, що на перших порах, коли на дорогах Коломийського району патрулювали даішники з Чернігівщини, серед місцевого люду спостерігалося певне піднесення. Почали циркулювати чутки про небачену раніше принциповість приїжджих стражів порядку, які здають міліції навіть “своїх”, якщо ті дозволяють собі їхати “з вітерцем і з гуморцем”, про те, що кількох місцевих крохоборів уже й пов’язали надвечір біля коломийської автостанції…

Однак усе це було на рівні чуток, не більше. Про серйозне інформаційне забезпечення розпочатого 10 січня в Україні місячника профілактичного відпрацювання автошляхів ніхто не подбав, отож, правда чи вигадки стосовно затримання на дорогах недобросовісних міліцейських чинів – так і не зрозуміло. Не вважають за потрібне інформувати місцевий люд і про кількість затриманих лихачів на дорогих “лексусах“ чи джипах, за що даішникам обіцяли, нагадаю, відповідно 80 і 50 гривень премії. Чи лихачів на джипах у нас вдень з вогнем не побачите, чи премія замала, щоб шукати собі ворогів серед заможних верств?..

Багато чого не дійшло наразі до провінції з того, що обіцяли на найвищому рівні. Мабуть, ще в дорозі до Коломиї спеціальні камери спостереження, що їх київські борці з корупцією грозилися встановити прямо на капотах автомашин ДАІ. Повівся інспектор з порушником не так, як велить закон, - і камера зафіксувала. І вже на одного хабарника менше в міліцейських лавах.

- Чи відчув я з початку нового року корінне поліпшення стану справ на наших дорогах? – перепитує автомобіліст зі стажем, з яким я вирішив поговорити на цю тему. – Не сказав би. Паркування в місті, наприклад, як було безладне, так і далі нема тут порядку.

І вже взагалі неймовірну історію розповів інший автомобіліст, попросивши не вказувати свого прізвища. Ще 2004 року його зупинили біля вербізького моста працівники ДПС з Івано-Франківська і, відчувши запах алкоголю, звеліли підписати протокол. Підпишеш, мовляв, протокол – не заберемо права. Він підписав і поїхав собі далі. Так їздив донедавна, поки кілька тижнів тому не зупинили даішники і не показали список, в якому він значиться як такий, що позбавлений судом водійських прав. На основі цього в чоловіка й відібрали права.

- Тепер я бігаю, висолопивши язика, то в ДАІ, то в МРЕВ, - нарікає автолюбитель, - шукаю свої права.

Чуючи такі історії, мимоволі задумаєшся: а чи так уже й важко рапортувати українським даішникам, що впродовж місячника вони позбавили прав понад 38 тисяч несумлінних водіїв, тоді як за весь минулий рік посвідчення водія відібрали в 5 тисяч автолюбителів. І чи не перетворюється дуже потрібна суспільству кампанія на банальну кампанійщину – безсистемні заходи, а то й відверте ігнорування вимог Києва.

Автор: Михайло Пилипчук, Телерадіокомпанія "НТК"
Обговорити на форумі