друкувати


Медицина: Спільні проблеми міста і району

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-18 10:19:12

Засідання постійної комісії з питань охорони здоров'я міста і району вперше зібрало до залу засідань райради представників обох влад, депутатів, медиків. Голови РДА Михайло Вінтоняк, райради — Дмитро Неміш, міста — Юрій Овчаренко та депутат обласної ради Володимир Кифорук зайняли місця у президії и одразу задали обговоренню питань медицини діловий тон.

Дмитро Неміш назвав основні болючі теми нашої медицини, попередньо з'ясовані на зустрічі з медиками. Це, зокрема, низький рівень зарплатні, виплата відрядних, брак кадрів на селі, ситуація з медиками-пенсіонерами, тендерні закупівлі, оснащення медичних сумок дільничних терапевтів, незадовільний транспортний ресурс, належне обладнання ФАПІв і амбулаторій, переобладнання приймального відділу гінекологи та ін. Керівники району одразу попередили міських колег, що ця зустріч організована не з метою взаємних претензій, а задля обговорення й вирішення спільних проблем. Адже вони однаковою мірою стосуються як мешканців району, так і мешканців міста. При цьому левову частку фінансування потреб медицини несе на своїх плечах районний бюджет.

Міський голова Юрій Овчаренко повідомив, що місто готове вислухати конкретні пропозиції та обмізкувати шляхи їх вирішення. При цьому було зауважено, що 70% бюджету розвитку (частину коштів якого район пропонував спрямувати на бодай якусь допомогу медицині) торік було віддано на потреби міської освіти. Цьогоріч заплановано посилено фінансувати житлово-комунальне господарство міста, яке теж давно волає про допомогу. Тобто, у міста дуже малі резерви для реальної допомоги медицині.

На це зал відреагував адекватно: посипались конкретні факти, які вимагають нагального вирішення. Головний лікар швидкої допомоги Іван Токар повідомив, що 80% викликів їхньої служби — це міські виклики. Автопарк "швидкої" 20—25-річного віку в будь-який день може зупинитись назавжди. Головний лікар району Ірина Садов'як ще більше прояснила ситуацію в коломийській медицині. Як можна ефективно надавати медичні послуги, якщо лікарня на одне ліжко має тільки один-єдиний комплект білизни? Якщо на харчування хворих виділяють утричі менше коштів від потреби? Якщо нема жодної ампули інсуліну для діабетиків, бо хтось там нагорі досі не провів (чи не відмінив) тендерні закупівлі?! Виступив також депутат райради Богдан Джалапин, з думкою якого не всі в залі погодились.

Таких запитань назбиралось чимало, проблема справді вимагає негайного втручання і районної, і міської влад. З цього приводу висловили свою думку начальник міського фінуправління Ганна Бакай і заступник міського голови Володимир Тарновецький.

Врешті Михайло Вінтоняк ще раз переконливо наголосив: район пропонує місту підкласти плече конкретними справами: скажімо, закупити білизну, відремонтувати якийсь медзаклад, тобто — надати цільову допомогу. Дмитро Неміш при цьому додав, що працювати, крім усього, доводиться в рамках чинного Закону "Про охорону здоров'я" і відмінити його — не в компетенції місцевих органів влади. Найбільше, на що спроможне навіть таке широке зібрання, — це надіслати свої пропозиції щодо вдосконалення Закону "Про охорону здоров'я" до Верховної Ради. А на місці треба рятувати ситуацію власними силами. На тім і погодилися.

З точки зору обласного депутата невтішний стан медицини проаналізував Володимир Кифорук. Очевидно, що без допомоги міста район сам не в змозі тягнути на собі віз медичних проблем. Усе, що від нього залежить, пан Кифорук обіцяв виклопотати на сесії облради — якщо буде відповідне звернення з підписами керівників району, медзакладів, депутатів місцевих рад. Також є надія на допомогу від депутатів ВР 3.Митника і Р.Князевича — наших земляків. Дмитро Неміш обіцяв задіяти до розв'язання гордієвого вузла нашої медицини також 22-ох депутатів облради, вихідців з Копомийщини. Якщо стукати в усі двері — обов'язково хоч на крок наблизишся до вирішення проблеми. Таким чином, засідання завершило свою роботу.

Автор: Валентина БЛИЗНЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі