друкувати


В Коломиї вітали засновників першої в Україні національно-демократичної газети “Агро”

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-13 09:18:12

12 лютого в Коломийському обласному драматичному театрі імені Івана Озаркевича пройшли урочистості з нагоди заснування 20 років тому першої в Україні легальної національно-демократичної газети “Агро”.

З нагоди ювілею популярного на Прикарпатті часопису, який проіснував до березня 1994 року, її засновників і творців привітають керівники Івано-Франківської області.

“Починаючи з перших чисел, газета “Агро” “взяла на перо” заборонені на той час теми – національно-визвольних змагань, діяльності УПА, афганської трагедії, сталінських репресій галичан, – йдеться у вітальній адресі від обласної влади. – Газета, якою зачитувалися прикарпатці, зайняла позицію показу правдивої минувшини нашого народу, активно включилася у процес збереження та відродження національних святинь.

Діяльність “Агро” збіглася з переломними подіями в українській історії, і в тому, що на зміну компартійному режиму – у ході перших демократичних виборів до влади прийшли демократичні сили – є її чимала заслуга”, повідомляє Прес-служба голови обласної ради.

Довідка: Комерційна газета об'єднаного профкому і правління агрофірми “Прут” міста Коломиї, якою керував Герой Соціалістичної Праці, депутат Верховної Ради СРСР, нині Герой України, нинішній депутат обласної ради Василь Ткачук виходила з лютого 1988 року. Перший головний редактор газети “Агро” Дмитро Захарук був депутатом Верховної Ради України. Газета проіснувала трохи більше 6 років – до березня 1994 року. Редактором газети у 1990-1993 роках була заслужений журналіст України, письменниця Ольга Бабій, нині Генеральний директор ОТБ “Галичина”.

Обговорити на форумі