друкувати


Прикарпаття пропонує до "7 природних чудес України"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-12 09:23:42

Івано-Франківщина направила в оргкомітет Всеукраїнської просвітницької акції “7 природних чудес України” детальні відомості про три унікальні об’єкти, що, на думку обласної влади, претендують на це звання: комплексна пам’ятка природи загальнодержавного значення “Скелі Довбуша”, що у селі Бубнище, Старунський грязевий вулкан у селі Старуня Богородчанського району та Дністровський каньйон, що на території трьох районів – Тисменицького, Тлумацького та Городенківського.

Довідка: Президент України Віктор Ющенко оголосив 2008 рік Роком туризму і курортів, який передбачає створення належних умов для розвитку сфери туризму і діяльності курортів, першочергового стимулювання в’їзного та внутрішнього туризму, розбудови сучасної туристичної інфраструктури.

Державна служба з питань туризму і курортів та Комітет ВР України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму ухвалили рішення про проведення Всеукраїнської акції „Сім природних чудес України“. Об’єктами для участі було вибрано гори, печери, вулканічні та лісові масиви, а також озера, ріки природні нерукотворні площі тощо. Акція, відповідно до концепції, проходитиме в кілька етапів. До кінця лютого . буде оголошено 100 претендентів на звання 7 природних чудес України. До 7 липня експертами буде визначено та представлено 21 об’єкт, що претендуватиме на перемогу, а 21 серпня, до Дня Незалежності, після проведення Інтернет-голосування та експертної оцінки, буде проголошено 7 природних чудес, що стали переможцями акції.

Геологічна пам’ятка природи “Скелі Довбуша” – фортеця періоду X століття – знаходяться за 11 км на південний схід від міста обласного значення Болехова, неподалік села Бубнище, на висоті 668 м над рівнем моря. Це скелясті виступи пісковиків заввишки до 80 м, що утворились більше 70 млн. років тому на дні теплого моря. Кам’яний лабіринт шириною 200 м тягнеться зі сходу на захід майже на 1 км, над ним – буковий та смерековий ліси.

У X-XII ст. ст. до н. е. тут існувало язичницьке святилище –палеообсерваторія. За переказами, у 17-18 ст. Тут таборували опришки; вони використовували печери під сховище відібраного в магнатів і лихварів добра. У скельних стінах - декілька печер. Вони призначалися для захисту підступів до укріплень. Залишки 80% забудови дозволять відтворити комплекс дерев’яних надскальних укріплень.

Старунський грязевий вулкан – геологічна пам’ятка природи-унікальний не тільки в Карпатському регіоні, але й у світі. Уперше вулкан проявив себе у 1977 році після землетрусу в горах Вранча в Румунії. Тоді на конусоподібному пагорбі діаметром до 50 м з’явились перші кратери, з яких вихлюпувалися грязі та газ. З тих пір вулкан “дихає” через десятки менш активних міні-кратерів. Наявні на території Старунського вулкана озокерит, гарячі грязі, воду високої мінералізації володіють цінними лікувальними властивостями.

На думку вчених, Старунський вулкан – це геологічний музей, природну лабораторія процесів сучасного мінералоутворення.

Загалом, Старунські землі багаті на природні копалини. Окрім озокериту, мінеральних вод, калійної солі тут давно видобувають нафту. З 20-років минулого століття на місці старої бурової “Надія” палає вогонь.

У селі Старуня знаходиться соляна криниця до 20 м, концентрація солі-до 70%.

Дністровський каньйон охоплює території Тисменицького, Тлумацького, Городенківського районів . Ріка Дністер бере початок в Бекскидах біля підніжжя гори Розлуч на висоті 750 м ( її загальна довжина 1362 км, площа водозабору – 72,1 тис. кв. км ) тече по каньоноподібній долині, утворюючи фантастичні звивини-мандри. Дністер має 386 приток.

У межах Івано-Франківської області довжина Дністра – 200 км. Назва Дністра означає “бистра вода”. В середині течії Дністра на поверхню виходять кристалічні породи-граніти, гнеси, сієніти, повідомляє Прес-служба голови обласної ради.

Обговорити на форумі