друкувати


Протягом 2007 року прокуратура Коломийщини провела понад 150 перевірок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-07 08:02:03

Протягом 12 місяців 2007 року прокуратурою району в порядку нагляду за додержанням та застосуванням законів проведено понад 150 перевірок на підприємствах, в установах, організаціях різних форм власності, а також у фізичних осіб-підприємців. Порушено 27 кримінальних справ, з них – 14 у сфері захисту конституційних прав і свобод громадян, 13 – у сфері економічних відносин. За результатами проведених перевірок внесено 124 документи прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 146 посадових осіб. За документами прокурорського реагування відшкодовано 2 163 000 грн., у тому числі до бюджету – 1 153 000 грн.

Пріоритетними напрямками наглядової діяльності прокуратури щодо захисту прав і свобод людини і громадянина є: оплата та охорона праці, охорона здоров’я, соціальне та пенсійне забезпечення, права і свободи осіб, які потребують державної підтримки та допомоги.

В ході проведених прокуратурою району перевірок додержання вимог чинного законодавства України про оплату праці найбільш поширеними порушеннями були: несвоєчасна та неповна виплата заробітної плати, порушення при проведенні розрахунку із звільненими працівниками, не проведення індексації заробітної плати, відсутність належного обліку робочого часу працівників, порушення встановленого законодавством порядку надання відпусток та їх оплати. Мали місце в 2007 році також випадки викривлення посадовими особами підприємств району статистичної звітності про суми заборгованості із заробітної плати.

Особлива увага прокуратурою району приділялась виявленню фактів виплати заробітної плати "в конвертах". Найбільше випадків нелегальних трудових відносин зафіксовано серед приватних підприємців. Так, протягом 2007 року прокуратурою району виявлено 13 таких фактів.

Крім того, прокуратурою району протягом вказаного вище періоду порушено 7 кримінальних справ за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.176 КК України та 2 кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.172 КК України. Внесено 14 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких відшкодовано 720000 грн. заборгованої заробітної плати, притягнуто до відповідальності 38 посадових осіб.

У сфері економічних відносин прокуратурою Коломийського району порушено 13 кримінальних справ, а саме: 5 – у бюджетній сфері, 2 – про оподаткування, 3 – в агропромисловому комплексі.

В минулому році проведено перевірки дотримання вимог Закону України "Про звернення громадян" у Малокам'янській, Підгайчиківській, Рунгурській, Воскресинцівській, Спаській сільських радах, а також Коломийській ЦРЛ. За результатами проведених перевірок внесено 5 подань, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 посадові особи. Подання прокурора розглянуті, порушення законодавства про звернення громадян усунені, повідомляє прес-служба РДА.

Обговорити на форумі