друкувати


Ціни зросли у два рази! Балом править перекупник

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-07 09:45:24

Такого стрімкого злету цін на овочі область ще не знала. Якщо у вересні минулого року, тобто у період їх дозрівання, морква коштувала 2-3 гривні за кілограм, то в січні — уже 5-6 гривень. Ціни зросли у два рази! З морквою ще півбіди, вона завжди дорожчає щороку навесні, але навіть столові буряки коштують більше долара. Це при тому, що на традиційному осінньому ярмарку в жовтні виробники продавали їх за ціною від однієї до півтори гривні за кілограм.

Зросла ціна на цибулю: у вересні була 1,80-2,50, у січні — 4-5 гривень за кілограм; подорожчала й капуста — від 2,50 до 5 гривень за кілограм. Найменше змінилася ціна на картоплю. Як у вересні, так і в січні її можна було придбати за ціною від 1,20 до 2,50 грн., на 10-15 відсотків подорожчала лише відбірна картопля.

Жоден із продовольчих товарів так не дорожчав за весь період моніторингу, що проводиться вже п’ять років. Чи одержали від цього зиск товаровиробники, приватні господарства? Ні! Адже й нині посередники скуповують по селах картоплю по 100 грн. за центнер, моркву — по 1,50-2 гривні за кілограм. Ці надвисокі прибутки ніколи не будуть вкладені у розвиток сільського господарства, бо осідають у кишенях перекупників. Про якусь організовану заготівлю овочів, щоб селянин зміг продати вирощене, можна тільки мріяти.

Доки пересічний громадянин України з її багатими чорноземами і помірним кліматом буде витрачати на харчування у два-три рази більше коштів із сімейного бюджету, ніж це робить середньостатистичний європеєць? Для порівняння наводимо ціни на овочі в одному із супермаркетів міста Вроцлава і в супермаркетах у центрі та на околиці Івано-Франківська. Дані одержані 5 лютого 2008 року за допомогою мобільного зв’язку від власного респондента з Польщі.

Як у Вроцлаві, так і в Івано-Франківську ціни на продовольчому ринку є нижчими на 10-15 відсотків.

Все це можна пояснити одним — відсутністю державного регулювання цін і насамперед у період їх масового зростання, на що наша інспекція, на жаль, не може впливати.

Джерело: "Галичина"
Обговорити на форумі