друкувати


Пам’ятник Людині-патріоту мусить бути споруджений

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-06 02:35:45

5 лютого в обласній раді за участю голови Ігоря Олійника, першого заступника Зіновія Береговського, заступників Остапа Дзеси та Юрія Романюка відбулася розширена нарада з лідерами ряду політичних партій, депутатських фракцій та громадських організацій, які підписалися під листом-зверненням до керівників області та міського голови Івано-Франківська з приводу “категоричної незгоди” з місцем спорудження пам’ятника Степану Бандері в обласному центрі на Європейській площі.

“Вважаємо, що передмістя, на якому планується будівництво цього монумента, не відповідає такій постаті, якою є Степан Бандера – виразник цілого історичного етапу у боротьбі за незалежність України, – йдеться у листі-зверненні. – Очевидно, що пам’ятник провідникові ОУН необхідно встановити на титульному місці Івано-Франківська”.

У згаданому листі наведено п’ять “можливих місць” під пам’ятник Степану Бандері: площа Ринок “з облаштуванням у Ратуші експозиції визвольних змагань”; біля адмінбудинку по вулиці Грушевського, 21, у сквері Лесі України біля медуніверситету, у сквері біля вокзалу і на Майдані Незалежності.

Вислухавши аргументи головного архітектора міста Ігоря Гаркота та першого заступника міського голови Зіновія Фітеля про те, що рішення щодо місця під майбутній пам’ятник Степану Бандері – на Європейській площі – приймалося міськвиконкомом ради попереднього скликання під головуванням Зіновія Шкутяка, нині народного депутата України, затверджено сесією міської ради нинішнього п’ятого скликання, урочисто освячено духовенством за участі обласного та міського керівництва, лідерів політичних партій, громадських організацій, учасники наради приступили до активного і неоднозначного обговорення резонансної теми щодо спорудження пам’ятника Степану Бандері.

Підписанти звернення настоювали на своєму: “Переконливо просимо обласну раду не допустити розміщення пам’ятника Степану Бандері на околиці міста”.

Іншу думку з цього приводу – тотожну з думкою керівництва міської влади щодо спорудження пам”ятника провіднику ОУН саме на Європейській площі, зокрема так званого музейного комплексу – має голова Всеукраїнського Братства ОУН-УПА Михайло Зеленчук. Він зазначив: зволікання зі спорудженням пам’ятника Степану Бандері в Рік його імені – “ні до чого доброго не призведе”.

Свою думку з цього приводу висловив заступник голови облради, голова фракції БЮТ Юрій Романюк. За його словами, “Європейська площа – не найкраще місце під пам”ятник Степану Бандері”. Мовляв, “під приводом спорудження там надто дорого пам’ятника, не спитавши думки громадськості, міська влада має намір облаштувати там за кошти громади, 15 мільйонів гривень, музейний комплекс”. За його словами, “за цю суму можна спорудити в обласному центрі декілька давно потрібних пам’ятників , зокрема і пам’ятник Тарасу Шевченку, розмови про який ведуться з року в рік, зокрема під час Шевченківських днів”.

Підсумовуючи сказане усіма, хто хотів висловилися з цього питання, голова обласної ради Ігор Олійник підкреслив:” Остаточне рішення щодо місця спорудження пам’ятників, їх вартості, архітектурної цінності на території міста приймає міська влада. Обласна рада у межах своїх повноважень може лише порекомендувати: ще раз і ще раз вивчити думку – і фахівців, і громадськості, з тим, аби знайти оптимальне у всіх відношеннях рішення з цього важливого питання. Пам’ятник людині-патріоту, завдяки якій ми, українці, ходимо господарями на своїй землі – мусить бути споруджений до 100 річчя від Дня народження Степана Бандера, і він неодмінно буде! Це наш людський обов”язок і наша спільна відповідальність перед пам’яттю цієї унікальної Людини, не лише як земляків, як громадян незалежної України“, повідомляє Прес-служба голови обласної ради.

Довідка: Переможцем конкурсу проектів пам”ятника Степану Бандері, що проводився в минулому році, містобудівна рада визнала авторський колектив Дорошенків ”Ательє Арсітектри” (батько і син , Микола і Ярослав ).

За словами першого заступника міського голови Зіновія Фітеля, майбутній музейний комплекс на Європейській площі складатиметься з 1300 кв.м, експозиційне цокольне приміщення – 320 кв.м. В поточному році на будівельні роботи зі спорудження пам’ятника Степану Бандері, вірніше музейного комплексу, планується виділити з міського бюджету 8,5 млн.грн.

23 січня така ж розширена нарада з приводу пам’ятника Степану Бандері відбулася в облдержадміністрації.


Обговорити на форумі