друкувати


Поступово архіви СБУ стануть доступними для всіх дослідників

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-04 04:26:08

Наприкінці минулого року при Службі безпеки України створено робочу групу задля вивчення архівних документів стосовно діяльності ОУН і УПА. Така структура почала діяти за рекомендацією круглого столу "Активізація взаємодії щодо правдивого висвітлення діяльності ОУН і УПА за документами архіву СБ України та іншими матеріалами". Її очолив радник голови СБУ кандидат історичних наук Володимир В’ятрович. А ввійшли до неї представники Українського інституту національної пам’яті, Державного комітету архівів України, Інституту історії НАН України, Київського національного університету, Національної академії СБУ, Галузевого державного архіву СБУ, "Меморіалу".

Як повідомили в пресовій службі СБУ в Івано-Франківській області, відбулося перше засідання робочої групи істориків. Визначено, що головним об’єктом дослідження робочої групи буде український визвольний рух протягом ХХ століття. А це питання становлення української державності у 20-х роках і селянський спротив колективізації, боротьба за волю ОУН—УПА у 30-х—50-х роках, дисидентський рух Опору в 60-х—70-х роках та національно-демократичний рух наприкінці століття. Вирішено, що першочерговим завданням буде опис документів Галузевого державного архіву СБУ та архівів обласних управлінь.

— Управління СБУ в Івано-Франківській області проводить опис і підготовку переліку всіх документів стосовно діяльності ОУН і УПА в 1939—1955 роках, які зберігаються в його архіві, — каже керівник прес-групи Марія Римар. — Пріоритетна увага надається таким документам, як накази, вказівки, циркуляри та інші розпорядчі документи органів НКВС-НКДБ-МВС—МДБ-КДБ СРСР та УРСР стосовно організації та координації боротьби проти українського національно-визвольного руху, доповідні записки, спеціальні повідомлення, звіти, довідки, статистичні дані та інші звітні документи відділів по боротьбі з бандитизмом та відділів по боротьбі з українським націоналізмом радянських органів держбезпеки; архівні кримінальні справи на керівників і учасників ОУН та УПА, які містять відомості про діяльність націоналістичного підпілля.

А тим часом у Києві вже відбулось перше з громадських історичних слухань, присвячене Українській Повстанській Армії та її ролі в історії держави.

— Жодних таємниць у питаннях історичної правди не може бути, — наголошують працівники СБУ. — Під цим гаслом під час історичних слухань були оприлюднені оригінали документів колишнього КДБ СРСР, листи повстанців, їхні особисті справи, печатки фашистської Німеччини та Радянського Союзу, що їх виготовляли повстанці для підробки документів ворогуючих сторін. Представлено також архівні фотографії діячів УПА... Загалом же в СБУ зберігається понад мільйон архівних справ 1917—1991 років, що їх вели НКВС та КДБ. Співробітники СБУ ставлять за мету ознайомити з ними широкий загал.

— Уже цього року заплановано видати альбом облігацій "Бойового фонду ОУН», так звані "бофони". Це гроші підпілля. У нас їх збереглося понад 150 одиниць, — розповідає про кроки в цьому напрямі науковий співробітник Галузевого державного архіву СБУ Олександр Іщук. — Вони будуть відскановані, до них буде підготовлено кваліфіковану вступну статтю. Оригінали ми передамо до музею Національного банку. Готується збірник праць відомого підпільного художника Ніла Хасевича, який працював у підпіллі з 1944-го по 1952 рік. Це унікальні речі, яких ніде, окрім нашого архіву, немає...

— Поступово архіви СБУ стануть доступними для всіх дослідників, які хочуть дізнатися і висвітлити правдиву та об’єктивну історію України, — наголосив виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко в інтерв’ю журналістам. — Адже саме завдяки спільним зусиллям держави та суспільства можлива реабілітація української історії загалом і повернення пам’яті про долю кожного загиблого українця.

Джерело: "Галичина"
Обговорити на форумі