друкувати


Шведські фермери допоможуть прикарпатським

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-04 03:48:44

На Івано-Франківщині стартував україно-шведський проект «Розбудова інфраструктури Асоціації фермерів і приватних землевласників України (АФЗУ)». Його мета – пожвавити фермерський рух у краї, посприяти підвищенню ролі в громадсько-господарській життєдіяльності регіону обласної й районних організацій АФЗУ.

– Цю допомогову програму зініціювали фермери Швеції, згуртовані в аналогічну Асоціацію, що й українські, – розповідає координатор проекту Роман ОСТАП’ЯК. – А її здійснення їхнім же коштом на прикарпатських теренах стало можливим тому, що наша область перемогла у відповідному конкурсі серед регіонів України і здобула право на це. Саме пропозиції обласної АФЗУ завоювали найбільшу кількість прихильних голосів в організаторів такого партнерства.

Шведська сторона вважає пріоритетною справою співпраці зміцнення й розширення районних АФЗУ як складових обласної. Тому десь у лютому — березні очікують прибуття на Івано-Франківщину групи тамтешніх спеціалістів, які проведуть інспекційні відвідини наших первинних осередків. Шведи кажуть, що задля піднесення в українському та й, зрештою, в будь-якому іншому суспільстві престижу фермерської праці, одноосібного господарювання на землі, потрібно діяти не розрізнено, а об’єднавшись у відповідні структури. Такими, на їхню думку, мають бути саме низинні ланки АФЗУ – мобільними, активними, впливовими.

Тож приємно відзначити, що фермери області з розумінням сприйняли цей проект та вимоги-пропозиції їхніх колег щодо тіснішого згуртування. На недавній конференції обласної АФЗУ її делегати доручили головам районних фермерських осередків завершити перереєстрацію цих юридичних структур, а до 1 липня провести персоніфікований облік членів первинних асоціацій, впорядкувати сплату членських внесків. Словом, фермерам належить передусім навести лад у власному домі. Адже, повторюю, матеріальну, фінансову, правову допомогу обласна АФЗУ надаватиме лише тим членам Асоціації, котрі сплачують членські внески. Це практика, перевірена на доцільність багатолітнім досвідом і Швеції, й інших країн світу.

Джерело: "Галичина"
Обговорити на форумі