друкувати


В 2008 році можуть зібрати 40 мільйонів тонн зернових

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-02-04 03:05:18

Є такий сумний жарт: майже завжди врожай у нас збирають менший, ніж минулого, зате більший, ніж наступного року. От і 2007-го всеукраїнський ужинок зернових став найнижчим за останні чотири роки. Водночас, з огляду на кількість площ під озимими та нинішній стан посівів, наступний врожай може виявитися щедрішим і зламати цю традицію.

Дані щодо урожаю-2007 оприлюднив нещодавно Держкомстат. Порівняно з 2006-м загальний обсяг сільгосппродукції скоротився на 5,6%. Зернових зібрано 29,3 млн т. Це на 14,5% менше, ніж 2006-го, але більш ніж достатньо для внутрішнього ринку.

Та й для сільгоспвиробників рік видався прибутковішим за попередні. Адже невисокий вал і, відповідно, менша пропозиція, зростання цін на енергоносії, подорожчання сільгосппродукції на світовому ринку призвели до значного збільшення цін на неї в нас. Зернові за рік подорожчали майже вдвічі. Причому головною причиною цінового злету чи не вперше став не дефіцит збіжжя, а світові тенденції. Агропродукція там дорожчає, адже на планеті споживання росте швидше за виробництво. Під кінець року тонна пшениці третього класу коштувала в нас уже 1400 грн, тоді як 2006-го за неї можна було вторгувати лише 600–800 грн.

Спираючись на дані статистики, можна прогнозувати, що нинішнього року хліборобський лан виявиться щедрішим. Значно збільшилися посіви під озимими зерновими, які здебільшого в доброму чи задовільному стані. У 2,5 разу збільшили площі під ріпаком. Подорожчання сільгоспкультур викликало зацікавленість у розширенні площ. В агробізнес із новою силою потяглися структури, здатні вкладати в нього гроші. Пророкують, що за сприятливих погодних умов урожай зернових може перевищити 40 млн т. На це сподіваються й у Кабміні. Майбутній щедрий урожай може стати чарівною паличкою для макроекономічних показників. Адже побороти злет цін на газ або нафтопродукти урядові не під силу — загальмувати інфляцію можуть недорогі продукти харчування.

Утім, прогнози в нашому агровиробництві — річ сумнівна. Адже Україну можна вважати зоною ризикованого землеробства не лише через часті погодні катаклізми. Більшість сільгосппідприємств і надалі виводять на лани комбайни, що експлуатуються 20 років. Вони залишають у полі 15–20% врожаю. Фермери й надалі змушені економити на дорогих добривах та засобах захисту рослин.

Джерело: Газета по-українськи
Обговорити на форумі