друкувати


Крутянські спартанці. До 90-річчя бою під Крутами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-30 02:52:42

Серед подій української історії бій під Крутами посідає окреме місце, його записано немеркнучими літерами на її скрижалях. 22 січня 1918 року IV Універсал проголосив незалежність України. Він закінчувався словами: "Український народе! Покажи, що ти гідний стати поруч вільних народів як рівний поруч рівного..." Мільйонні маси українського козацтва, що саме тоді поверталися з фронтів, готові бути стати в розпорядження українського уряду, щоб захистити Українську державу. Але уряд думав по-іншому. Він сподівався, що Москва ніколи не піде війною на Україну. Та банди Муравйова, котрі Ленін послав завойовувати Україну, посунули на південь, аби ширити комуністичні ідеї та розширювати життєвий простір Росії.

На захист Києва й України став студентський курінь під командою сотника Омельченка. 29-го січня 1918 року загинуло під Крутами біля Києва в геройському бою 300 молодих юнаків, київських школярів, які вирушили, щоб обороняти своїми грудьми столицю України, загороджену червоною навалою.

Жертва Крутів дорога й найсвятіша для нас за багато інших подвигів, оскільки це був великий і грізний час на початку визвольних змагань 1917—18-х років, перший великий геройський чин, перша велика свідома жертва крові, яка пробудила й відродила сумління народу.

Своїм геройським збройним вчинком молоді лицарі України доказали, що українська ідея є найбільшою і найсильнішою від усіх фальшивих чужих доктрин, що тільки за цією ідеєю пішов найкращий, найідейніший цвіт української молоді, пішов свідомо на смерть.

Крути, попри їх трагічність, — це перемога. Саме вона покликала українську молодь перейти до чину в 30—40 роки. Героїчний культ Круг відродився на українських землях боротьбою ОУН та УПА, коли тисячі юнаків і студентів засвідчили своєю смертю, що Україні бути вічно.

Один із очевидців писав пізніше про цей бій так: "П'ять годин безперестанку студентський курінь стримував червоні лави, сам будучи під градом куль і гранат... Московські багнети безжально кололи груди юнаків, їхні голови розбивали прикладами рушниць, добивали поранених. Бій скінчився. Полонених ворог майже не брав".

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі