друкувати


Циклон втихомирився

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-29 03:23:51

Погода таки залишається прерогативою «небесної канцелярії», тож часом прогнози навіть фахових синоптиків вельми приблизні, а деколи і не відповідають тому, що реально відбувається в атмосфері. Надрукована в попередньому номері «Галичини» замітка інформувала читачів, що, за передбаченнями метеорологів, «сніг падатиме ймовірно в середу та четвер, тобто 30—31 січня». Проте, схоже, темпи розвитку атмосферних процесів випередили цей прогноз. Хуртовини на Прикарпатті розгулялися вже в неділю та в ніч на понеділок, тобто 27 та 28 січня. Перед тим зривався штормовий вітер, причому не тільки в горах, а й на рівнинах. В області було знеструмлено ряд населених пунктів або ж окремих вулиць.

Синоптик авіаметеостанції Івано-Франківськ Світлана Пасічник так прокоментувала цей погодний «сюрприз»:

— Дійсно, не завжди можна передбачити, навіть за наявності сучасних приладів, комп’ютерів, які допомагають нам у роботі, швидкість руху повітряних мас внаслідок бурхливої діяльності того чи іншого циклону. А з таким циклоном, розвиток якого важко піддається прогнозуванню, маємо справу останніми днями. Зародився він над північчю Скандинавії і змістився на північні райони Росії. Центр циклону якийсь час перебував над Санкт-Петербургом, а далі він узяв напрямок на Москву. Вплив саме цього циклону відчувався в останні дві доби на заході України. В ніч із 26 на 27 січня принесені ним холодні повітряні маси зустрілися з теплими, і це навіть зумовило... зимову грозу зовсім поряд з Івано-Франківщиною, в Стрию Львівської області. Пориви вітру сягали штормових значень: найбільша його швидкість становила в Івано-Франківську 16 м/сек., в Долині — до 20, в Коломиї — до 23 м/сек.

А наступної ночі по всій області випав сильний сніг. Скажімо, в Яремчі за 12 годин випало його аж 9 мм. На ранок 28 січня шар снігу становив: у Яремчі — 10 см, на полонині «Пожижевська» — 39, в Івано-Франківську — 7 см.

Надалі, зокрема 31 січня та 1 лютого, очікується мінлива погода, з можливістю опадів. 30 січня — без істотних опадів. Дещо підвищиться температура повітря: якщо сьогодні і завтра вдень буде -2+3о С, вночі -3-8 (у високогір’ї вдень -3-8, вночі -8-12), то в наступні дві доби температура підвищиться вдень до 0+5, вночі — до +1-4о.

Джерело: "Галичина"
Обговорити на форумі