друкувати


У Хлібичині колядували у Києві чули

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-01-29 09:26:05

"Світ для дітей" — так називається українсько-канадський благодійний фонд, який ось уже чотири роки опікується дітьми з Лісного Хлібичина. Очолює його Галина Микитюк.

Щоквартально діти отримують матеріальну допомогу, фонд закупив сопілки для шкільного ансамблю, організував відпочинок школярів у літньому таборі в с. Олександрії Рівненської області та екскурсію до Львова, посприяв безкоштовному навчанню дітей на комп'ютерних та швейних курсах. А цьогоріч за сприяння голови фонду Різдво у Лісному Хлібичині провела київська делегація, очолювана директором гімназії №28 Святошинськогорайону Іриною Почечуєвою.

До складу делегації входила й група з учителів та батьків гімназії народного самодіяльного хору української народної пісні "Надія". Цей творчий колектив на чолі з Надією Гладишевською — лауреат І та ІІ Всесоюзних оглядів-конкурсів самодіяльного аматорського мистецтва, дипломант міських оглядів хорових колективів. У складі делегації також лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів — хореографічний ансамбль "Пролісок". Художній керівник — заслужений артист України Віктор Іванус. Серед приїжджих гостей — талановита сім'я Силенків: батько, мати, син та донька.

У різдвяне небо злітає колядка... її підхоплюють десятки, сотні голосів. Щирі посмішки, променисті очі, доброзичливі погляди злилися воєдино. Колядують ліснохлібичинці — від найменшої дитини до сивочолого дідуся. Акорди баяна надають величальній пісні святковості, урочистості. Не відстають від моїх односельців і столичні гості, які різдвяні свята провели у нашому селі. Здається, що колядці замало простору на сходах і подвір'ї Будинку культури, її чують не тільки в навколишніх селах Черемхів, Скопівка, Торговиця, а й у самому Києві.

Ой ти, Царю, Царю,
Небесний владарю,
Даруй літа щасливії...

підхоплюють все нові й нові голоси.

Перед Святою вечерею кияни разом з ліснохлібичинцями йшли на цвинтар запалювати свічки на могилах померлих. Відчули таїнство святої вечері за гостинним столом. Якими смачними були кутя й інші страви! Смаку додавало й те, що готували їх разом.

Під одним столом "квокали", "мукали" хлібичинські діти й столичні гімназисти. Добре буде вестися господарство цього року в хлібичинців!

Було і захоплююче катання на санях. Гості пили цілющу воду з джерела "Дзюркач", а сьомого січня побували разом з нами на Службі Божій. Благословення отцем Володимиром Липком, його подарунки-образки дуже схвилювали гостей. Кульмінацією різдвяного дійства став спільний концерт.

Ліснохлібичинці показали різдвяне дійство "Христос народився". Ось-ось має розпочатися Святвечір. Сім'я готується до нього. На столі — дванадцять свят-вечірніх страв. У ролі господині — Леся Бегметюк, господаря — Михайло Боднарук, їхні діти — непосидючий п'ятикласник Іванко та привітна шестикласниця Іринка.

Звучать колядки у виконанні учнів школи, народного сільського хору. Народний ансамбль сопілкарів додає хлібичинській коляді бадьорості та веселості. Радістю і задоволенням блищать очі директора Будинку культури Івана П'ятничука.

І колядки з уст київських гостей творили в залі справжнє диво. Професійною майстерністю зачаровували виступи ансамблю "Пролісок", пісні у виконанні сім'ї Силенків.

І ось на сцені — дві директорки, дві невтомних трудівниці: Ірина Почечуєва, директор гімназії, та Ганна Кошик — директор нашої школи. У присутності односельців укладають договір про співробітництво, який скріплює підписом сільський голова Богдан Харук.

Вражені гостинністю та привітністю хлібичинців, кияни запросили відвідати столицю навесні, коли цвітуть каштани, а дітям запропонували літній відпочинок у їхньому таборі на берегах тихоплинного Бугу.

Автор: Тетяна СПАТОР, "Вільний голос"
Обговорити на форумі